Jøder protesterer mot brenning av Judas-figur i Polen

Denne «tradisjonen» i Polen vekker sterke reaksjoner blant jøder som kaller den «åpenbart antisemittisk». Se video.

Den jødiske verdenskongressen (WJC) reagerer kraftig på et polsk påskeritual der en Judas-figur som «ser ut som en stereotyp jøde» brennes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Reportasjer i polske medier viser hvordan innbyggerne i byen Pruchnik slår med stokker på en Judas-figur, som deretter halshogges, brennes og kastes i elven. Figuren har stor nese og krøller ved ørene, som en fordomsfull og karikert framstilling av en jøde.

– Jøder er dypt bekymret over denne fryktelig gjenopplivingen av middelaldersk antisemittisme, som førte til ufattelig vold og lidelse, sier WJC-leder Robert Singer. Han sier «dette åpenbart antisemittiske uttrykket» er frastøtende og gjør ham rasende.

Påskeritualet som er kjent som «dommen over Judas» har røtter tilbake til 1700-tallet og ble utført jevnlig fram til andre verdenskrig. De fleste steder er tradisjonen utdødd, og nå blir den rituelle dødsstraffen mot Judas-figuren bare gjennomført i noen få landsbyer. Selv i Pruchnik så det ut til at ritualet var gått i glemmeboken de siste årene, melder nyhetsportalen OKO.press.

Den siste tiden har det vært økt bekymring for antisemittisme i Polen. Da landet gjorde det ulovlig å beskylde staten eller nasjonen for delaktighet i nazi-Tysklands krigsforbrytelser, reagerte Israel kraftig. Det førte til at loven ble endret, og muligheten for å ilegge bøter eller fengselsstraff ble strøket.

De første jødene kom til Polen i middelalderen, og i flere hundre år hadde landet verdens største jødiske befolkning. Det endret seg radikalt og brutalt under andre verdenskrig. Seks millioner polakker – halvparten av dem jøder – ble drept under den tyske okkupasjonen. I dag anslås det at det er mellom 8.000 og 12.000 jøder i landet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært