Nord-Korea bekrefter Kims Russland-besøk

Nord-Korea bekrefter at landets leder, Kim Jong-un, snart skal besøke Russland. Trolig møtes Kim og president Vladimir Putin i Vladivostok senere i uken. Arkivfoto: KCNA / Korea News Service / AP / NTB scanpix
Nord-Korea bekrefter at landets leder, Kim Jong-un, snart skal besøke Russland. Trolig møtes Kim og president Vladimir Putin i Vladivostok senere i uken. Arkivfoto: KCNA / Korea News Service / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Korea bekrefter at landets leder skal besøke Russland i nærmeste fremtid. Det er ventet at Kim Jong-un skal møte Vladimir Putin i Vladivostok denne uken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kim skal snart besøke Russland etter å ha blitt invitert av Putin. De skal ha samtaler under besøket, heter det i en melding fra det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA tirsdag.

Russiske myndigheter bekreftet sist uke at president Vladimir Putin skal møte Kim, men av hensyn til sikkerheten ønsket de ikke å si hvor de to lederne skal møtes.

Trolig Vladivostok

Russiske medier meldte imidlertid at møtet skal finne sted i Vladivostok. Byen, som ligger bare 130 kilometer fra grensa til Nord-Korea, er base for Russlands stillehavsflåte.

Beskjeden fra Kreml var at Kim og Putin skal møtes i «andre halvdel av april». Måneden nærmer seg slutten, og det er nå ventet at de vil møtes onsdag eller torsdag denne uken.

Møtet blir det første mellom de to statslederne. Sist en russisk president og en nordkoreansk leder møttes, var da Dmitrij Medvedev møtte Kim Jong-il, den sittende Kims far, for åtte år siden. Forholdet mellom de to landene er forholdsvis godt. Russland gir Nord-Korea bistand i form av mat, og Putin har lenge sagt at han er innstilt på å møte Kim.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kort tid etter Trump-møte

Møtet i Russland holdes mindre enn to måneder etter at Kim møtte USAs president Donald Trump i Vietnam. Det var andre gang på under et år at de møtes, men toppmøtet i Vietnam regnes som mindre vellykket enn det første møtet i Singapore. Seansen i Vietnam førte ikke til noen avtale eller felles uttalelse fra den amerikanske og den nordkoreanske lederen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Atomsamtalene mellom de to landene har siden stått i stampe.

Torsdag hevdet Nord-Korea å ha testet et nyutviklet taktisk våpen, og landets ledelse gjorde det samtidig klart at de ikke lenger ønsker å sette seg ved forhandlingsbordet med USA dersom utenriksminister Mike Pompeo deltar.

Vil ikke møte Pompeo

– Selv om dialogen med USA muligens gjenopptas, ønsker jeg at vår motpart i dialogen ikke blir Pompeo, men en annen person som er mer forsiktig og moden i sin kommunikasjon med oss, sa generaldirektør Kwon Jung-gun i Nord-Koreas utenriksdepartement til KCNA torsdag.

Pompeo avfeide fredag det nordkoreanske utspillet og gjorde det klart at det fortsatt er han som kommer til å lede det amerikanske forhandlingsteamet.

– Ingenting er endret. Vi fortsetter arbeidet, sa Pompeo på en felles pressekonferanse med sin japanske kollega Taro Kono og Japans forsvarsminister Takeshi Iwaya.