Dansk milliardær mistet tre av fire barn i terrorangrep på Sri lanka:

Minst 290 døde – over 500 sårede: UD advarer nordmenn: – Hold deg i ro!»

VIDEO: Antall døde har økt til 290 på Sri Lanka. 

Sju selvmordsbombere sto bak de seks kraftige eksplosjonene som rammet kirker og hoteller på Sri Lanka søndag, opplyser en kriminaltekniker. 290 ble drept.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konklusjonen er basert på analyse av angripernes kroppsdeler som ble samlet inn fra åstedene. Undersøkelsene viser at alle de seks angrepene var selvmordsangrep, opplyser kriminaltekniker Ariyananda Welianga til AP.

Han sier to personer var involvert i angrepet mot hotellet Shangri-La. En selvmordsbomber slo til mot hotellet Cinnamon Gard og en annen mot hotellet Kingsbury.

Videre sto en selvmordsbomber bak angrepet mot kirken St. Anthony's Shrine i Colombo. En selvmordsbomber slo til mot St. Sebastian-kirken i Negombo og en annen sprengte seg i Zion-kirken i Batticaloa.

Dansk milliardær mistet tre av fire barn

Det er tre dansker, to kinesere og en japaner blant de drepte, i tillegg til statsborgere fra USA, Storbritannia, Nederland, Portugal og India. Minst 35 utlendinger er blant de 290 drepte.

Videre ligger 19 utlendinger på sykehus.

De danske ofrene var tre av milliardæren Anders Holch Povlsen og hans kone Annes fire barn, skriver Ekstra Bladet. Holch Povlsen er Danmarks rikeste mann.

Bestseller-milliardæren var på påskeferie sammen med og kona Anne Holch Povlsen og barna da det smalt:

Fakta om Sri Lanka

* Øystat utenfor sørspissen av India, med et areal på 65.000 kvadratkilometer.

* Befolkningen er på 21,4 millioner. Av disse utgjør singaleserne rundt 75 prosent og tamilene 15 prosent.

* 70 prosent av befolkningen er buddhister, 12 prosent hinduer, 10 prosent muslimer og 6 prosent katolikker.

* Landet ble selvstendig fra Storbritannia i 1948. Var tidligere under portugiserne (1505–1656) og nederlenderne (1656-1796). Den siste singalesiske kongen regjerte fra 1798 til 1815, da landet ble britisk koloni.

* Tamilene fremmet i 1972 krav om sin egen stat nord på øya. Konflikten utviklet seg til full borgerkrig. Tamilenes opprør ble knust i 2009, da hadde konflikten kostet 100.000 mennesker livet. 40.000 sivile tamiler skal ha blitt drept i opprørets siste dager.

* Forfatningen er en blanding av presidentstyre og parlamentarisme. Presidenten velges direkte for fire år, og kan gjenvelges en gang. Valg til nasjonalforsamlingen må holdes senest hvert femte år.

* Viktigste eksportartikkel er te, i tillegg er tekstiler også viktig. Mange srilankere arbeider i utlandet. BNP i 2014 var 620 milliarder kroner.

* I etterkant av borgerkrigen har den internasjonale turismen blomstret i landet. Siden 2016 har det årlig vært mer enn to millioner besøkende utenfra, sammenlignet med 448.000 i 2009.

(Kilde: AFP)

– De mistet tre av sine fire barn i terroren, sier kommunikasjonssjef Jesper Stubkier i selskapet til Ekstra Bladet.

– Det kan vi dessverre bekrefte. Vi ber dere respektere privatlivets fred, og vi har derfor ingen ytterligere kommentar, sier han.

Så langt er det ikke kommet meldinger om norske dødsofre. Utenriksdepartementet har oppdatert sitt reisevarsel og fraråder alle reiser og opphold som ikke er strengt nødvendige.

Minst 290 drept – over 500 sårede

En omfattende etterforskning er allerede i gang, og DPA meldte mandag at minst 24 personer er pågrepet så langt.

Myndighetene har foreløpig ikke sagt noe om hvem de pågrepne er. Statsminister Ranil Wickremesinghe sa søndag at det så langt er lokale navn som er kommet opp i etterforskningen, men at etterforskerne også ser på mulige internasjonale forgreininger.

Polititalsmann Ruwan Gunasekara sier det samme mandag, og legger til at de 24 avhøres.

Det er heller ingen som har tatt på seg ansvaret for angrepet.

Portforbud

Mandag morgen ble tallet på drepte etter terrorangrepene på Sri Lanka justert opp til 290. I tillegg er rundt 500 såret.(AP Photo/Chamila Karunarathne) Foto: Chamila Karunarathne / AP
Mandag morgen ble tallet på drepte etter terrorangrepene på Sri Lanka justert opp til 290. I tillegg er rundt 500 såret.(AP Photo/Chamila Karunarathne) Foto: Chamila Karunarathne / AP

Søndag ble det innført portforbud fra klokken 18. Det varte til klokken 6 mandag morgen, da det ble hevet, melder BBC. Sosiale medier har periodevis blitt stengt, ifølge myndighetene for å hindre spredning av rykter og uriktig informasjon.

Udetonert bombe skal ha blitt funnet like ved kontoret til norsk organisasjon

Seks kraftige bomber

Mandag morgen ble tallet på drepte etter terrorangrepene på Sri Lanka justert opp til 290. I tillegg er rundt 500 såret.

I tillegg til de seks kraftig bombene var det to mindre eksplosjoner noe senere på dagen. Den ene rammet et lite hotell sør for hovedstaden Colombo, der to mennesker ble drept. I en forstad til byen skulle politiet gjennomsøke en bolig. Der sprengte en person seg og tre politimenn ble drept.

Også disse to eksplosjonene blir etterforsket.

En hjemmelaget rørbombe ble uskadeliggjort i nærheten av flyplassen sent søndag.

Varslet mulig angrep

Selv om ingen har tatt på seg ansvaret for angrepene, hadde landets øverste politileder få dager i forveien sendt ut varsel om risiko for selvmordsangrep.

– Utenlandsk etterretning har meldt at NTJ (National Thowheeth Jama'ath) planlegger å gjennomføre selvmordsangrep mot viktige kirker og den indiske ambassaden i Colombo, het det i varselet. NTJ er en radikal muslimsk gruppe på Sri Lanka som fikk oppmerksomhet i fjor da den ble koblet til ødeleggelse av

Utenriksdepartementet ber folk unngå reiser som ikke er strengt nødvendige og ber reisende til Sri Lanka holde seg unne religiøse og offentlige steder inntil videre. Foto: Eranga Jayawardena / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Utenriksdepartementet ber folk unngå reiser som ikke er strengt nødvendige og ber reisende til Sri Lanka holde seg unne religiøse og offentlige steder inntil videre. Foto: Eranga Jayawardena / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Fordømmes

Angrepene på Sri Lankas første påskedag fordømmes kraftig internasjonalt. Statsminister Erna Solberg (H) kaller dem avskyelige.

– Det er uhyre trist at man nå har sett flere tilfeller av angrep mot troende, både kristne kirker og muslimske fredagsbønner. Man ser at det er terroristers ønske å skape splid, sier Solberg til NRK.

Indias statsminister Narendra Modi fordømte angrepene i nabolandet på det sterkeste, noe også Afghanistan og Pakistan var raskt ute med å slutte seg til.

New Zealands statsminister Jacinda Ardern trakk en linje til moskéangrepene i Christchurch i forrige måned der 50 mennesker ble drept. Hun understreker at alle har rett til å praktisere sin religion i trygghet.

Les også: Muslimske grupper fordømmer angrepene på Sri Lanka

UD skjerper reiseråd for Sri Lanka

Utenriksdepartementet har endret sitt reiseråd for Sri Lanka og fraråder reiser og opphold som ikke er strengt nødvendige.

Det offisielle reiserådet ble oppdatert søndag kveld, i etterkant av bombeangrepene som har kostet minst 215 mennesker livet.

«Alle reisende bes om å holde seg i ro, og ikke oppsøke religiøse og offentlige steder til situasjonen er avklart. Følg med på lokale medier og følg råd fra lokale myndigheter», skriver UD i forbindelse med det oppdaterte reiserådet.

Nordmenn som befinner seg på berørte steder oppfordres til å gi familie og venner beskjed om at de er trygge.

Departementet minner også om at sosiale medier er stengt i perioder og at det er innført strengere sikkerhetstiltak på flyplassen, men at denne fortsatt er åpen.

Les også: EU ber Sri Lanka la være å gjeninnføre dødsstraff

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært