Sju pågrepet etter Sri Lanka-angrepene

VIDEO: Over hundre drept og hundrevis såret etter eksplosjoner i kirker og hoteller på Sri Lanka
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sju personer er pågrepet etter søndagens angrep mot kirker og hoteller på Sri Lanka, opplyser landets myndigheter som innfører portforbud.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uttalelsen kommer fra forsvarsminister Ruwan Wijewardene og er videreformidlet av Harsha de Silva, som er statsråd for økonomiske reformer.

Det foreligger foreløpig ingen flere detaljer om pågripelsene.

Nassjonalt portforbud

Myndighetene innfører portforbud fram til mandag. Portforbudet gjelder med umiddelbar virkning og skal vare fram til klokken 6 mandag morgen, uttalte forsvarsminister Ruwan Wijewardena søndag. Myndighetene har også sperret tilgang til sosiale medier.

Minst 207 personer er drept og 450 såret etter angrepene som var rettet mot kirker og hoteller søndag, bekrefter en polititalsmann.

Seks eksplosjoner rammet tidligere søndag tre kirker og tre hoteller. Noen timer senere ble en eksplosjon nummer sju registrert. Den rammet et lite hotell i Dehiwala sør i hovedstaden. Der ble to personer drept.

En eksplosjon nummer åtte fant sted kort tid etter. Den fant sted da politiet gikk inn i et hus i en forstad nord i hovedstaden for å gjennomsøke boligen. Der sprengte en selvmordsbomber seg. Husets øverste etasje raste sammen og tre politifolk ble drept, opplyser en politikilde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Turister drept

Tolv av de drepte var utenlandske statsborgere, opplyser myndighetene på Sri Lanka.

En sykehuskilde opplyste tidligere søndag at amerikanske, britiske og nederlandske statsborgere er blant de drepte. Danske statsborgere kan være blant de drepte eller de nærmere 500 som er såret, ifølge meldinger, men dansk UD har ikke fått bekreftet opplysningene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også Norge jobber med å få oversikt.

– Den norske ambassaden i Colombo arbeider for å få klarhet i om nordmenn er rammet i forbindelse med eksplosjonene på Sri Lanka, sier Utenriksdepartementets pressetalsperson Per Bardalen Wiggen til NTB.

(Saken fortsetter under)

Stillbilde fra en fjernsynssending på Hiru TV som viser ødeleggelser inne i en kirke i Colombo. Foto: Hiru TV via AP / NTB scanpix
Stillbilde fra en fjernsynssending på Hiru TV som viser ødeleggelser inne i en kirke i Colombo. Foto: Hiru TV via AP / NTB scanpix

Terror

Kirken St. Anthony's Shrine i Colombo, St. Sebastian's Church i Negombo like nord for hovedstaden og Zion Church i Batticaloa øst på øya, samt de tre femstjernershotellene Shangri La, Cinnamon Grand og Kingsbury i den sentrale delen av Colombo, ble rammet i de seks første eksplosjonene søndag

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er mistanke om at eksplosjonene i to av de tre kirkene ble utført av selvmordsbombere, ifølge tjenestepersonen.

Forsvarsminister Ruwan Wijewardena omtaler angrepene som terror.

Advarsel

Landets øverste politisjef hadde ti dager i forveien sendt ut nasjonalt varsel om risiko for mulige selvmordsangrep, ifølge dokumenter som AFP har fått tilgang til.

– Utenlandsk etterretning har meldt at NTJ (National Thowheeth Jama'ath) planlegger å gjennomføre selvmordsangrep mot viktige kirker og den indiske ambassaden i Colombo, het det i varselet.

NTJ er en radikal muslimsk gruppe på Sri Lanka som fikk oppmerksomhet i fjor da den ble koblet til ødeleggelse av buddhist-statuer.

Nærmere 10 prosent av landets befolkning er muslimer og rundt 7 prosent er kristne. 13 prosent er hinduer mens det store flertallet på 70 prosent er buddhister.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Så langt har ingen uttalt at de sto bak søndagens angrep.

Øystaten var i 37 år preget av en brutal borgerkrig mellom regjeringen og den tamilske LTTE-geriljaen (Tamiltigrene) som ble avsluttet i 2009.

(Saken fortsetter under)

Soldater og politi sikrer området rundt St. Anthony's Shrine i Colombo. Foto: AP / NTB scanpix
Soldater og politi sikrer området rundt St. Anthony's Shrine i Colombo. Foto: AP / NTB scanpix

– Grusomme scener

Alex Agieleson, som var nær St. Anthony's Shrine i hovedstaden, sier bygninger rundt kirken ristet som følge av eksplosjonen. Et stort antall sårede ble fraktet bort i ambulanser, forteller han.

St. Sebastian's Church i Negombo har på sin Facebook-side lagt ut bilder som viser ødelagte vegger. Taket er blåst bort, og dører og vinduer slått ut.

Statsråd for økonomiske reformer, Harsha de Silva, beskriver det han omtaler som «grusomme scener» ved St. Anthony's Shrine og sier at «mange kroppsdeler ligger strødd utover».

President Maithripala Sirisena ber folk om å beholde roen og bistå myndighetene. Statsminister Ranil Wickremesinghe fordømmer det han kaller «feige» angrep.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdenssamfunnet fordømmer

En rekke land fordømte søndagens angrep, blant dem India, Pakistan og Afghanistan.

– Det finnes ikke noe sted for denne type barbarisme i vår region, skriver Indias statsminister Narendra Modi på Twitter.

Statsminister Erna Solberg (H) kaller angrepene avskyelige.

– Jeg fordømmer på det sterkeste de avskyelige angrepene mot kirker og hoteller på Sri Lanka denne påskemorgen. Mine tanker går til de som er rammet og deres pårørende, skriver Solberg på Twitter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

New Zealands statsminister Jacinda Ardern fordømmer angrepene og trekker linjer til moskéangrepene i Christchurch i forrige måned der 50 mennesker ble drept. Alle har rett til å praktisere sin religion i trygghet, slår hun fast.

Trump kondolerer

USAs president Donald Trump kondolerer også etter søndagens angrep, men skriver feilaktig på Twitter at 138 millioner ble drept.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kondolanser fra det amerikanske folket til Sri Lankas befolkning etter de grusomme terrorangrepene mot kirker og hoteller som har tatt livet av minst 138 millioner mennesker og såret 600 personer, skriver Trump på Twitter.

Russlands president Vladimir Putin beskriver angrepene som «onde og kyniske». Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan kaller eksplosjonene «et angrep på hele menneskeheten», mens Iran fordømmer angrepene på det sterkeste.

Israels president Reuven Rivlin sender kondolanser. Han kaller angrepene på folk i bønn foraktelig.

– Vi er alle Guds barn. Et angrep på én religion er et angrep på oss alle, skriver Rivlin på Twitter.