Sorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren

Will Beck klarte ikke å holde tårene tilbake under minneseremonien for ofrene. Han var blant elevene som overlevde skytingen. Foto: David Zalubowski / AP / NTB scanpix
Will Beck klarte ikke å holde tårene tilbake under minneseremonien for ofrene. Han var blant elevene som overlevde skytingen. Foto: David Zalubowski / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En sorgtung minneseremoni ble holdt i Littleton i delstaten Colorado i USA lørdag, 20 år etter Columbine-massakren som utløste en voldsom våpendebatt i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er forandret. Vi er svakere på enkelte punkter, men forhåpentligvis er vi sterkere på andre. Våre hjerter har hull i dem, men de er større nå enn for 20 år siden, sier Dawn Anna, som mistet datteren sin i massakren.

Lørdagens markering endte en tre dager lang samling i Littleton der ofrene ble hedret og pårørende trøstet. 20. april 1999 drepte Eric Harris og Dylan Klebold tolv medelever og en lærer og såret 23 før de skjøt seg selv på Columbine High School.

– Selv om tiden kan ha minsket smertens intensitet, forblir minnene med oss, sa tidligere skolerektor Ron Mitchell.

Tilbakevendende frykt

Massakren 20. april utløste en varig angst i USA. Blodige skoleskytinger har siden hjemsøkt landet jevnlig, noe som har ført til et sikkerhetsregime der selv seksåringer kurses i hvordan best håndtere skyteepisoder. Skoler, biblioteker og kirker har mistet trygghetsrammen slike institusjoner har vært kjent for.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Senest forrige uke utløste en væpnet Columbine-besatt kvinne en massiv politijakt og «lockdown» i Colorado etter at hun skal ha framlagt trusler. Kvinnen ble senere funnet død i Eco Lake.

Columbine-overlever Amanda Duran sier det er utrolig at våpenlovene i USA ikke har blitt endret tilstrekkelig.

– En skulle tro at dette ville føre til flere våpenlover eller strengere evaluering av våpenkjøpere. Men ingenting har skjedd. Det gjør meg forbannet, sier Duran, som mistet bestevennen sin i massakren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Våpenstrid

Den innflytelsesrike våpenlobbyen i USA har stått i veien for de fleste forsøk på våpeninnstramminger. Flere kritikere av strengere våpenlover, blant dem president Donald Trump, har foreslått at flere våpen kan være løsningen, ikke færre.

Et utvalg ledet av utdanningsminister Betsy DeVos, oppnevnt av Trump, konkluderte i desember med at skoler bør vurdere å væpne ansatte.

Antallet skytevåpen i omløp har fortsatt å øke. Det er i dag rundt 393 millioner registrerte våpen i landet som har 326 millioner innbyggere.

Siden Columbine-massakren har 226.000 amerikanske elever fordelt på 233 skoler sett eller hørt skyting, ifølge en undersøkelse utført av Washington Post.