Sudans protestledere skal møte militærrådet

Sikkerhetsstyrker holder vakt ved en vei inn til hærens hovedkvarter i Khartoum lørdag. Foto: Salih Basheer / AP / NTB scanpix
Sikkerhetsstyrker holder vakt ved en vei inn til hærens hovedkvarter i Khartoum lørdag. Foto: Salih Basheer / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Demonstrasjonene fortsetter i Sudan, men protestlederne skal i helgen i samtaler med militærjuntaen, ifølge representanter for protestbevegelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Militærrådet skal holde samtaler med Alliansen for frihet og endring klokka 20 lørdag, sier Siddiq Yousef, et høytstående medlem i paraplyorganisasjonen som har stått i spissen for demonstrasjonene.

Flere protesterer: Demonstrasjonene vokser i Sudan

Det skjer dagen etter at hundretusener av mennesker samlet seg utenfor hærens hovedkvarter i Khartoum med krav om frihet, fred og rettferdighet. Fredag var det nøyaktig fire måneder siden de første demonstrasjonene mot regimet.

Demonstrantene krever at makten overføres til en sivil administrasjon etter militærkuppet der Omar al-Bashir ble styrtet.

Drepte demonstranter

Etter 30 år ved makten ble den krigsforbrytertiltalte presidenten 11. april avsatt av hæren i kjølvannet av massedemonstrasjoner.

USA engasjerer seg: USA sender diplomat til Sudan som ny utsending

Protestene mot hans regime startet i januar mot økte priser på brød og drivstoff. Demonstrasjonene vokste seg siden til en bred folkeoppstand. Sikkerhetsstyrker slo hardt ned på protestene, og over 100 demonstranter ble de neste månedene drept, ifølge anslag gjengitt av Human Rights Watch.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Militærjuntaen ledes nå av general Abdel Fattah al-Burhan. Han har lovet sivilt styre innen to år, men demonstranter har siden holdt stand utenfor hærens hovedkvarter i Khartoum.

– Jeg går ingen steder før Burhan overfører makten til en sivil regjering, sier Wali Aldeen, som har slått leir utenfor hovedkvarteret siden den dagen Bashir ble styrtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil ha støtte: Juntaen i Sudan ber om internasjonal støtte

Sivilt råd

Fredag kunngjorde en fagforening som har hatt en sentral rolle i folkeoppstanden, at de søndag vil utnevne et sivilt råd som skal ta over makten fra militærjuntaen. Hæren skal få være representert i dette rådet, heter det. Et medlem av den samme foreningen bekrefter at de skal ha samtaler med militærrådet lørdag kveld.

– Fem representanter fra alliansen skal diskutere overføringen av makt til et sivilt styre med militærrådet, sier Ahmed al-Rabia.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han legger til at dersom hæren nekter å gi fra seg makten, kommer protestlederne til å gjennomføre planen om å opprette et sivilt råd. Men det kan bli utsatt dersom juntaen er villig til å forhandle.

Lover bedring: Juntaen i Sudan lover demokrati og sivilt styre

Bashir etterforskes

Omar al-Bashir, som selv grep makten i et militærkupp i 1989, ble denne uka flyttet til Kober-fengselet i Khartoum.

75-åringen ble i 2009 tiltalt for krigsforbrytelser og folkemord i Darfur-regionen av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) og har vært etterlyst internasjonalt siden.

Les også : Sudan: Overgangsperiode kan bli kortere

Sudans militære kuppmakere har opplyst at de ikke akter å utlevere ham til Haag-domstolen og sier at det vil være opp til en framtidig sivil regjering å avgjøre om han skal utleveres.

Påtalemyndigheten I Sudan har imidlertid startet etterforskning av Bashir for mistanker om hvitvasking av penger og ulovlig besittelse av store summer utenlandsk valuta. Det opplyser en kilde i rettsvesenet til Reuters lørdag.