Russisk agent innrømmer skyld

Maria Butina innrømmer at hun forsøkte å påvirke Republikanere gjennom våpenlobbyen NRA for å gjøre USA mer Russland-vennlig

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er anklager som Russland kalte for «totalt latterlige» i desember. Nå innrømmer Butina mye av forholdet og vil aller helst bare bli ferdig og bli sendt tilbake til Russland, melder Reuters og amerikanske medier.

Hun har sittet i arrest siden juli 2018. Aktoratet søker 18 måneders fengselsstraff for 30-åringen. Forsvarerne hennes mener varetekten holder.

– Selv om Maria har gjort seg skyldig i et alvorlig lovbrudd, er det ikke behov for ytterligere fengsling for å sørge for en rettferdig straff, uttaler hennes advokater i rettsdokumentene som New York Times har fått tilgang til.

Den russiske studenten og våpenaktivisten Maria (eller Marija) Butina ble arrestert i Washington DC mens Trump møtte Putin i Helsinki i fjor. Hun ble siktet og senere tiltalt for å være en såkalt «uregistrert agent» og fremme russiske interesser.

Gjennom forliket har hun kjent seg skyldig i flere, men ikke alle, forhold hun ble anklaget for.

Russisk oppdragsgiver møtte Trump jr.

Etterforskningen skal ha pågått i lengre tid. Derfra går det fram at hun hadde nær kontakt med Aleksandr Torsjin, visedirektøren i Den russiske sentralbanken, og som amerikanske og europeiske myndigheter mistenker har forbindelser til organisert kriminalitet. Han er en livstidsmedlem av amerikanske NRA. Samtidig er han sanksjonert mot av amerikanske skattemyndigheter.

Torsjin og Butina møtte den eldste sønnen til Donald Trump under valgkampen, i mai 2016, under et arrangement i regi av NRA.

Trump juniors advokat, Alan Futerfas, sier at samtalen var kun «våpenrelatert småprat». FBI begynte etter hvert å etterforske om Russland sendte penger gjennom NRA til Trumps kampanje. Saken virker uavklart.

«Jeg er klar for videre ordre», skal Butina ha skrevet i en privat Twitter-melding til en uidentifisert russisk tjenestemann, ifølge påtalemyndighetene.

Spesialetterforsker Robert Mueller sine medarbeidere skal ha hatt samtale med henne, men Butinas skjebne var utenfor Muellers fokus.

I Russland stiftet hun NRAs motpart - våpenorganisasjonen Right to Bear Arms.

Skal ga overlevert flere tusen dokumenter

Butina inngikk et samarbeid med aktoratet. Hun innrømmer å ha konspirert med russiske tjenestemenn og utføre deres instruksjoner uten å informere USAs justisdepartement, slik amerikansk lov krever. Selv mente hun at hun bare var interessert i å bedre forholdet mellom USA og Russland. Hun har også overgitt flere tusen dokumenter til Senatets etterretningskomité.

Butina sammen med Torsjin i 2012, før hun reiste til USA. Foto: Pavel Ptitsin / AP / NTB scanpix
Butina sammen med Torsjin i 2012, før hun reiste til USA. Foto: Pavel Ptitsin / AP / NTB scanpix

Ifølge et utkast til forlik som CNN har fått tak i, prøvde Butina å sette opp uformelle kommunikasjonslinjer med mektige amerikanere og påvirke USAs politikk til fordel for Den russiske føderasjon.

Påtalemyndighetene sier Torsjin sammenlignet henne med Anna Chapman, en annen russisk agent som ble deportert til Russland etter en fangeutveksling. Chapman ble mottatt som en helt i Russland i etterkant.

Påtalemyndighetene måtte dog erkjenne at Butina ikke kom særlig godt overens med den russiske ambassadøren til USA, Sergej Kisljak.