Egypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 2030

«Gjør det rette, si ja til utvikling, stabilitet og grunnlovsendringer», står det på denne plakaten der president Abdel Fattah al-Sisi er avbildet. Foto: AP / NTB scanpix
«Gjør det rette, si ja til utvikling, stabilitet og grunnlovsendringer», står det på denne plakaten der president Abdel Fattah al-Sisi er avbildet. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tre dager lange folkeavstemningen i Egypt, der velgerne stemmer over et forslag som lar president Abdel Fattah al-Sisi sitte til 2030, er i gang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Folkeavstemningen startet klokken 9 lokal tid lørdag. Den vil pågå i tre dager for å la så mange som mulig, få anledning til å stemme over grunnlovsforslaget.

Forslaget er en del av en rekke grunnlovsreformer som er fremmet av en parlamentarisk blokk som er lojale overfor presidenten. Nasjonalforsamlingen vedtok med stort flertall tirsdag å endre grunnloven.

Endringen innebærer utvidelse av presidentperioden fra fire til seks år. I praksis vil det bety at Sisis periode skal utløpe seks år etter at han sist ble valgt i 2018, og deretter kan han velges igjen for en ny seksårsperiode. Det vil si at han kan sitte til 2030.

Opposisjonen har oppfordret velgerne til å benytte seg av folkeavstemningen for å si nei til endringen.

Sisi var general og forsvarssjef i Egypt. Han tok makten i et kupp i 2013 da daværende president Mohamed Mursi ble styrtet. I 2014 ble Sisi valgt som president. Han ble fire år senere gjenvalgt, med over 97 prosent av stemmene etter å ha satt samtlige reelle motkandidater ut av spill.