Tysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa

General Eberhard Zorn (t.h), er Bundeswehrs generalinspektør, og regjeringens forsvarsrådgiver, som gir ham den høyeste rangen i det tyske militæret. Han står for den overordnede strategien for landets forsvar. Her under NATO-øvelsen «Swift Response»
General Eberhard Zorn (t.h), er Bundeswehrs generalinspektør, og regjeringens forsvarsrådgiver, som gir ham den høyeste rangen i det tyske militæret. Han står for den overordnede strategien for landets forsvar. Her under NATO-øvelsen «Swift Response» Foto: Bryan Rankin / US Army
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tysklands forsvarssjef, general Eberhard Zorn, sier han ser på Russland som en «stor trussel» mot freden i Europa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når det kommer til Europa, snakker faktaene for seg selv, sier Zorn til mediegruppen Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

Forsvarssjefen peker på Russlands annektering av Krim-halvøya, situasjonen i Øst-Ukraina, giftangrepet mot den tidligere russiske agenten Sergej Skripal i Storbritannia og Russlands beslutning om å trekke seg ut av INF-avtalen.

Både Russland og USA har meldt at de vil trekke seg ut av INF-avtalen, som forbyr landbaserte mellomdistanseraketter. Svekkelsen av avtalen har skapt frykt for et nytt atomkappløp mellom stormaktene.

– Om INF-avtalen forsvinner helt, er jeg bekymret for hvordan ting utvikler seg med tanke på mellomdistanseraketter, sier han.

Zorn mener et nytt overvåkingssystem må til dersom INF kollapser. Et slikt system trenger støtte fra både Kina, USA og Russland, tilføyer han.