Demonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum

Demonstranter har omringet hærens hovedkvarter i Sudans hovedstad Khartoum og sier at de ikke akter å flytte seg før det er gjeninnført sivilt styre i landet. Foto: AP / NTB scanpix
Demonstranter har omringet hærens hovedkvarter i Sudans hovedstad Khartoum og sier at de ikke akter å flytte seg før det er gjeninnført sivilt styre i landet. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Tusenvis av demonstranter har omringet hærens hovedkvarter i Sudans hovedstad Khartoum, én uke etter militærkuppet der president Omar al-Bashir ble styrtet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Demonstrantene krever gjeninnføring av sivilt styre i landet og nekter å forlate området før de har fått gjennomslag for sitt krav.

Taktfaste slagord som «makt til sivile» og «frihet, fred og rettferdighet» kunne høres torsdag kveld, og mange gjorde det klart at de kommer til å tilbringe natten utenfor hærens hovedkvarter.

– Vi kommer ikke til å forlate dette området før målet vårt er nådd, sier demonstranten Ahmed.

– Vi akter å holde denne ilden i live, sier han.

Mens demonstrasjonene tidligere i uka har vært organisert av opposisjonen, var torsdagens markering i Khartoum spontan og ble organisert ved hjelp av sosiale medier. En jevn strøm av demonstranter strømmet til etter at mørket hadde senket seg.

Omar al-Bashir, som selv grep makten i et militærkupp i 1989, ble torsdag flyttet til Kober-fengselet i Khartoum, opplyser en kilde i familien.

75-åringen ble i 2009 tiltalt for krigsforbrytelser og folkemord i Darfur-regionen av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) og har vært etterlyst internasjonalt siden.

Sudans militære kuppmakere har opplyst at de ikke akter å utlevere ham til Haag-domstolen og sier at det vil være opp til en framtidig sivil regjering å avgjøre om han skal utleveres.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden