Rapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen

I sammendraget av Mueller-rapporten som USAs justisminister William Barr har utarbeidet står det at Robert Mueller ikke har funnet bevis på samarbeid mellom Trumps valgkampstab og Russland for å påvirke valget i 2016. Foto: Sait Serkan Gurbuz / AP / NTB scanpix
I sammendraget av Mueller-rapporten som USAs justisminister William Barr har utarbeidet står det at Robert Mueller ikke har funnet bevis på samarbeid mellom Trumps valgkampstab og Russland for å påvirke valget i 2016. Foto: Sait Serkan Gurbuz / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Donald Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen og ville sparke spesialetterforskeren, viser Muellers granskingsrapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump ba i juni 2017 sjefadvokat Don McGahn i Det hvite hus om å be den fungerende justisministeren om å fjerne spesialetterforsker Robert Mueller på grunn av interessekonflikt.

McGahn nektet og besluttet at han heller ville slutte i jobben selv. Han sammenlignet hendelsen med da president Richard Nixon ba en rekke ministre og tjenestemenn i justisdepartementet om å avskjedige spesialetterforskeren som undersøkte Watergate-skandalen. Alle nektet og besluttet at de heller ville gå av.

McGahn gikk av høsten 2018.

Utilstrekkelige svar

Rapporten, som er på 448 sider, viser at Trump skriftlig besvarte spørsmål fra Muellers etterforskere, men at svarene han ga ikke ble ansett for å være tilstrekkelige.

Etterforskerne besluttet likevel å ikke stevne inn presidenten til et intervju, vel vitende om at dette trolig hadde resultert i en langvarig rettsprosess.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Robert Mueller har gjennomført en 22 måneder lang granskingen av antatt russisk valginnblanding. Rapporten ble fremlagt 22. mars og torsdag fikk det amerikanske folket tilgang til en sladdet versjon.

Da Trump fikk høre at han skulle etterforskes av Robert Mueller i 2017 skal han ha reagert svært dårlig.

– Herregud. Dette er forferdelig. Dette er slutten på mitt presidentskap. Jeg er «fucked» (fortapt, red.anm.), skal presidenten ha sagt, ifølge Mueller-rapporten.

Etterforsket ti hendelser

Mueller avdekket ifølge rapporten ikke noe samarbeid fra amerikansk side med russere foran valget i 2016. Han trekker imidlertid ingen konklusjon når det gjelder opplysninger om at Trump ved ti anledninger skal ha forsøk å hindre etterforskningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Justisminister William Barr opplyste imidlertid under en pressekonferanse torsdag at han og visejustisministeren har konkludert med at bevisene fra Mueller «ikke er tilstrekkelig til å slå fast at presidenten la hindringer i veien for etterforskningen».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump fryder seg

Trumps advokater har fått lese den sladdede versjonen av rapporten, men har ikke fått lov til å foreslå noen endringer og har heller ikke bedt om dette, sa Barr.

President Trump mener rapporten renvasker ham og fryder seg etter offentliggjøringen.

– Jeg har en god dag, sier Trump, som gjentar at han verken fikk russisk bistand i forkant av presidentvalget i 2016 eller har forsøkt å hindre granskingen av anklagene om dette i ettertid.

Han kaller anklagene «en bløff».

Mueller kan avgi egen forklaring

Tidligere torsdag fikk justisministeren krass kritikk for sin håndtering av rapporten fra lederen i Representantenes hus, Nancy Pelosi, og Demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer.

De mener Barrs håndtering har resultert i en tillitskrise hva angår hans uavhengighet og upartiskhet, og ba Mueller selv om avgi forklaring i kongressen.

– Jeg har ingen innsigelser mot at Mueller avgir sin forklaring, sa Barr under pressekonferansen.

Leder i justiskomiteen i Representantenes hus, Jerrold Nadler, sa torsdag at Mueller bør forklare seg innen 23. mai.