Indonesierne går til valg i omfattende demokratisk øvelse

President Joko Widodo stiller til gjenvalg i Indonesia. Hovedutfordrer til jobben er tidligere general Prabowo Subianto. Foto: AP / NTB scanpix
President Joko Widodo stiller til gjenvalg i Indonesia. Hovedutfordrer til jobben er tidligere general Prabowo Subianto. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Valglokalene åpnet onsdag for 192 millioner stemmeberettigede i verdens mest folkerike land med muslimsk flertall. Indonesia skal velge president og parlament.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er første gang i Indonesia at president, visepresident og nasjonalforsamling velges på samme dag. President Joko Widodo stiller til gjenvalg. Hovedutfordrer til jobben er tidligere general Prabowo Subianto.

Valget i det folkerike landet er en massiv organisatorisk øvelse. Nærmere 193 millioner mennesker er stemmeberettiget, og de skal benytte seg av mer enn 810.000 valglokaler rundt om i Indonesia.

Disse er utstyrt med 1,6 millioner flasker halal-sertifisert blekk, ettersom hver enkelt velger må dyppe fingeren i blekket etter å ha avlagt stemme som et tiltak mot juks.

Tre tidssoner

Valgkommisjonen estimerer at mer enn 17 millioner mennesker er involvert i å sørge for at valget går riktig for seg, inkludert frivillige, vakter og registrerte vitner ved hvert enkelt valglokale.

Rundt 245.000 kandidater kjemper om de 20.500 tilgjengelige setene i forsamlingene på nasjonalt, regionalt og kommunalt nivå. Kostnaden med å gjennomføre valget estimeres til 1,9 milliarder dollar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De første valglokalene åpnet i den østlige provinsen Papua onsdag morgen klokken 7 lokal tid. Det er to timer tidligere enn i hovedstaden Jakarta på grunn av tidsforskjellen på to timer i landet som strekker seg over tre tidssoner og 17.000 øyer.

Ultranasjonalist

Presidentkandidat Subitano er blant dem som allerede har avlagt stemme. Han sier han har tro på seier selv om målingene viser at han ligger opptil 20 prosentpoeng bak rivalen Widodo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I valgkampen har den tidligere generalen spilt på frykt, og rettet søkelyset mot det han mener er Indonesias svakheter. Han mener det er risiko for at landet kan bli utnyttet av utenlandske makter eller gå i oppløsning, og beskrives som en ultranasjonalist.

– Jeg har lovet at vi skal arbeide for landets beste. Hvis det er kaos eller ikke kommer det ikke fra oss, men jeg kan garantere at vi ikke vil bli lurt lenger, at det indonesiske folk ikke vil bli lurt lenger, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Demokratisk

Etter at tre tiår med militært styre tok slutt i 1998 har Indonesia blitt det mest robuste demokratiet i Sørøst-Asia, en region som preges av autoritære ledere og riggede valg.

Men til tross for at de er verdens mest folkerike muslimske land, verdens tredje største demokrati og medlem av G20, har Indonesias stemme i verdenssamfunnet vært forholdsvis lavmælt.

Det er gradvis i ferd med å endre seg. Landet ble nylig ikke-permanent medlem av FNs sikkerhetsråd og har nylig lansert sitt kandidatur til å være vertskap for OL i 2032. Økonomer og analytikere spår at landets økonomi vil bli blant verdens fem største innen 2030.