Notre-Dame blir aldri det samme

VIDEO: Notre-Dame fra innsiden: Kan ta tiår å bygge opp på nytt
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brannen i Notre-Dame er slukket, men skadene er omfattende. Gjenoppbyggingen av den ikoniske franske katedralen kan ta flere tiår og koste flere milliarder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klokken 18.50 mandag kveld var både parisere og verden i sjokk. Den ikoniske Notre-Dame-katedralen sto plutselig i brann, og dens mange kulturskatter og historiske arkitektur sto i fare for å bli slukt av flammene.

Først tirsdag formiddag, 15 timer senere, kunne brannvesenet meddele at brannen var helt slukket. Da hadde allerede spiret og mesteparten av «skogen», den ikoniske takkonstruksjonen i tre, brent ned.

Bilder fra innsiden av katedralen viser store materielle skader. Det mest iøynefallende er et stort hull i taket midt i bygningen, og svartbrente takrester på gulvet foran det gylne alterkorset i katedralen.

Les også:

Frankrike får massiv støtte fra hele verden etter Notre-Dame-brannen

Se bildene av Notre-Dame før, under og etter brannen

– Kan aldri gjenskapes

Bygningen har stått i over 800 år, og overlevd verdenskriger og plyndring under den franske revolusjonen. Alt fra turister til keisere, konger og prester har gått i trappene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arkitektureksperter slår fast at gjenoppbyggingen vil bli kostbar og tidkrevende. Men uansett hvor mye tid og penger man bruker, blir Notre-Dame aldri det samme.

– Man kan godt gjenoppbygge en form, men man kan aldri gjenskape den historien og autentisiteten som har vært, sier instituttleder Arne Høi ved Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering.

– I en trapp opp til tårnet kan trinnene være slitt myke etter mange århundrers bruk. En ny trapp kan godt ha samme materiale og form, men slitasjen kan man ikke gjenskape. I så måte er historie og autentisitet noe av det aller vanskeligste å håndtere når man driver med restaurering, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tornekrone

I tillegg til den innbitte kampen for å redde selve bygningskonstruksjonen i Notre-Dame, måtte franske nødetater ta hensyn til de historiske gjenstandene i den 850 år gamle katedralen da de jobbet med å slukke brannen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

To av de viktigste – Den hellige tornekronen Jesus Kristus skal ha hatt på seg langfredag og et hellig klesplagg båret av kong Ludvig IX på 1200-tallet – ble raskt reddet.

Sammen med katedralens hovedkrusifiks er disse gjenstandene foreløpig plassert i rådhuset i Paris. Også hovedorgelet fra 1700-tallet med hele 8.000 orgelpiper, er ifølge myndighetene i byen intakt.

VIDEO: Notre-Dame fra innsiden: Kan ta tiår å bygge opp på nytt

På den annen side fryktes det at relikviene i kirkespiret er tapt. Det fryktes også at flere av de middelalderske blyglass-maleriene i Notre-Dame er ødelagt.

– Jeg frykter det verste, blyet har en lav smeltetemperatur. Mye av dette er trolig gått tapt. Glassmaleriene er noe av det aller flotteste vi har i Europa. Det er en stor katastrofe, sier Rune Langås, avdelingsdirektør for restaureringsarbeidet i Nidarosdomen, til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pengeløfter

Frankrikes president Emmanuel Macron var raskt ute med å love at katedralen skal gjenoppbygges i all sin prakt.

– Dette dreier seg om vår historie, vår litteratur, vår fantasi – stedet der vi opplevde våre største øyeblikk, våre epidemier, kriger og frigjøringer, sa han, og la til at han ville opprette en innsamlingsaksjon for å sikre midler til restaureringsarbeidet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Allerede i løpet av tirsdagen pengesekken til gjenoppbygging betydelig større. De franske rikingene Bernard Arnault og François-Henri Pinault har lovet henholdsvis 200 millioner og 100 millioner euro til gjenoppbyggingen. I tillegg har en rekke land, deriblant Russland, Norge og EU, lovet å bistå med både penger og ekspertise.

Hvor mye penger og hvor mye tid som trengs til gjenoppbygging er det foreløpig ikke mulig å spå.

– Av tv-bildene ser det ut til at det ikke vil ta år, men tiår før alt er bygget opp igjen slik det var, sier Peter Füssenich, sjefarkitekten for Kölnerdomen i Tyskland, til nyhetsbyrået DPA.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kollapset

Årsaken til brannen er foreløpig ikke kjent. Den spredte seg fra loftet og raskt videre på tvers av en stor del av taket på katedralen.

Ifølge påtalemyndigheten etterforskes hendelsen som en ulykke. Foreløpig fokuserer politiet på hvorvidt brannen har sammenheng med det pågående rehabiliteringsarbeidet på katedralens tak.

Flere bygningsarbeidere ble tatt inn til avhør mandag kveld og tirsdag formiddag.