Tyskland gjenopptar bitter debatt om dødshjelp

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tysklands øverste domstol åpner tirsdag en sak om aktiv dødshjelp, der dødssyke pasienter og leger går mot loven som forbyr profesjonelt assistert selvmord.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyske folkevalgte gikk for Paragraf 217 i straffeloven i november 2015. Der framgår det at å hjelpe noen å ta sitt eget liv er straffbart hvis man gjør det som en profesjonell tjeneste, uansett om man gjør det for penger eller på idealistisk grunnlag. Debatten rundt loven var svært følelsesladet.

I 2017 ble det stilt spørsmål ved loven i en domstol i Leipzig, dokumentert med ekstreme tilfeller der dommere påpekte at myndighetene ikke kunne forsvare å nekte de dødssyke pasientene medisiner som ville ende livet deres.

De motstridende signalene har blåst liv i debatten i et land med en stor aldrende befolkning og der kirken fremdeles har sterk innflytelse på synet rundt hvem som har rett til å ta liv.

Det er også et ekstra sårt tema i Tyskland, fordi landet under nazismen opplevde politikere som brukte betegnelsen «medlidenhetsdrap» om massedrapene på 200.000 funksjonshemmede.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag starter høringene i retten der domstolen skal gå gjennom argumentene fra de seks saksøkerne, inkludert dødssyke pasienter, leger og organisasjoner som støtter folk som ønsker dødshjelp.

I praksis betyr loven fra 2015 at en person som bistår sin dødssyke livspartner i å ta sitt liv, ikke vil bli straffet. En person som derimot arbeider for en organisasjon eller et firma som driver profesjonelt med dødshjelp, vil straffes – uansett motivasjon.