Svartebørsen har tatt av etter seks måneder med cannabis i Canada

Cannabisplanter på farm hos SLOgrown Genetics i San Luis Obispo i California. Medisinsk cannabis og cannabis til eget bruk ellers er svært populært og leverandører sliter med å få tak i nok. Foto: Richard Vogel / AP / NTB scanpix
Cannabisplanter på farm hos SLOgrown Genetics i San Luis Obispo i California. Medisinsk cannabis og cannabis til eget bruk ellers er svært populært og leverandører sliter med å få tak i nok. Foto: Richard Vogel / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høye priser, underlevering og lange køer ved utsalgene er status et halvt år etter at Canada legaliserte bruk av cannabis.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hensikten var å få bukt med svartebørs, kriminelle nettverk og ulovlig salg, og myndighetene holder fast ved at det vil bli en realitet, når ting faller på plass.

– Det er fremdeles utfordringer i leveringskjeden, sier statsråd Bill Blair, som er statsminister Justin Trudeaus utvalgte mann i cannabislegaliseringen i Canada.

Canada var land nummer to verden, fem år etter Uruguay, da de i oktober gjorde det lovlig å kjøpe cannabis til eget bruk. Utviklingen har vist seg å gå sakte, både med å få innvilget lisenser og å åpne utsalg. I Ontario, landets største marked for cannabis, har bare 10 av de 25 lisensene fått åpnet fysiske utsalg per 1. april.

Da cannabis ble legalisert falt prisen på det svarte markedet, noe som også gjorde det mer fristende å kjøpe der enn å stå i milelange køer ved utsalg som muligens var utsolgt for dyrere vare. Andre klager på dårlig utvalg i utsalgene.

Ved utgangen av 2018 ble det beregnet at 79 prosent av konsumet i Canada fremdeles var av illegalt opphav.

Canada har for øvrig et av verdens høyeste konsum av cannabis, der nesten 15 prosent av befolkningen – mer enn 5 millioner mennesker – sier at de har brukt cannabis i en eller annen form.