Frankrike-ekspert: – Kolossalt tap av kulturarv

<p>Over 400 brannfolk er på stedet. Slokningsarbeidet er svært vanskelig. Nødetatene opplyser at de ikke vil bruke brannhelikopter av frykt for at det vil føre til enda mer skade på bygningen. Foto: François Mori / AP / NTB scanpix</p>
Over 400 brannfolk er på stedet. Slokningsarbeidet er svært vanskelig. Nødetatene opplyser at de ikke vil bruke brannhelikopter av frykt for at det vil føre til enda mer skade på bygningen. Foto: François Mori / AP / NTB scanpix

Frankrike-kjenner og professor i statsvitenskap Raino Malnes sier det vanskelig kan tenkes noe større tap av kulturarv enn tapet av Notre-Dame-katedralen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Notre-Dame er en uatskillelig del av Paris. Det er ufattelig at den står i brann, sier Malnes til NTB.

– Jeg tror at svært mange, ikke bare franskmenn, men alle som har et forhold til Paris, er forferdelig lei seg. Bare å se dette spiret falle det er hjerteskjærende, sier professoren.

Malnes understreker det massive og uerstattelige tapet av kulturarv.

- Et kolossalt tap av kulturarv

– Frankrike har jo mange gotiske katedraler, men ingen er som Notre-Dame. Det er et kolossalt tap av kulturarv. Det kan vanskelig tenkes noe større tap enn det. Det kan tenkes like store tap, men ikke noe større tap, sier han.

Han tror imidlertid at dersom inngangspartiet blir bevart, vil det kunne være nok til at minnet om den verdenskjente katedralen kommer til å leve. Men for mange vil muligheten til å besøke Notre-Dame være over.

– Vi som ikke er veldig unge, vil aldri mer kunne komme inn i Notre-Dame. For restaureringsarbeidet vil komme til å ta tiår. Folk på min alder har vært i Notre-Dame for siste gang, sier Malnes.

Brannalarmen gikk ved 18.50-tiden mandag kveld. Ved 22-tiden brant det fremdeles kraftig i den kjente katedralen i sentrum av Paris. Spiret og store deler av taket har kollapset.

Les også:

Brann i Notre Dame-katedralen i Paris

– London står i sorg ved Paris' side

Brannen i Notre-Dame-katedralen i Paris vekker følelser langt utenfor Frankrikes grenser. Reaksjonene strømmer inn på Twitter.

I Vatikanet sier en talsmann for pave Frans at nyheten om brannen ble møtt med sjokk og sorg.

– Vi uttrykker vår solidaritet med franske katolikker og til folket i Paris, og vi ber for brannmannskapene og alle dem som gjør alt de kan i denne dramatiske situasjonen, sier talsmann Alessandro Gisotti.

Londons ordfører Sadiq Khan sier det er hjerteskjærende å se Notre-Dame-katedralen stå i flammer.

– London står i sorg ved Paris' side og i vennskap for alltid, skriver han på Twitter.

- Et symbol på Frankrike og på vår europeiske kultur

Tysklands statsminister Angela Merkel. Foto: Jean-François Badias / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Tysklands statsminister Angela Merkel. Foto: Jean-François Badias / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Også Tysklands statsminister Angela Merkel sørger over brannen.

– Disse forferdelige bildene av Notre-Dame i brann er smertelige. Notre-Dame er et symbol på Frankrike og på vår europeiske kultur. Våre tanker er hos våre franske venner, sier Merkel via sin talsmann Steffen Seibert.

– Forferdelig å se den massive brannen i Notre-Dame-katedralen i Paris. Kanskje flygende vanntanker kan brukes i slokningsarbeidet? Må handle raskt! , skriver han på Twitter.

EU-president Donald Tusk sender sine kondolanser til det franske folk.

– Notre-Dame av Paris er Notre-Dame av hele Europa. Vi står alle sammen med Paris i dag, tvitrer han.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sier også at det er hjerteskjærende å se katedralen brenne.

– Våre tanker går til alle dem som jobber med å redde dette storslagne symbol på europeisk kultur og til det franske folk, skriver han på Twitter.

VIDEO: Notre-Dame-katedralen i Paris ødelagt i en voldsom brann

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden