Oscar-diskusjon om Netflix: Kino- eller TV-filmer?

Du kan ikke bare ignorere megafilmer fra Netflix når framtidens Oscar-priser skal deles ut – eller kan du det? Illustrasjonsfoto: Patrick Semansky / AP / NTB scanpix
Du kan ikke bare ignorere megafilmer fra Netflix når framtidens Oscar-priser skal deles ut – eller kan du det? Illustrasjonsfoto: Patrick Semansky / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Netflix har allerede fått utmerkelser fra Oscar-akademiet, men helt inne i varmen er strømmetjenesten ikke. Er dette TV-filmer som bør nøye seg med Emmy?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå skal det prestisjefylte akademiet ta en ny gjennomgang av hvorvidt strømmegigantens etter hvert store og omfattende portefølje av filmer fortsatt skal kunne kvalifisere seg til nominasjoner – og vinne Oscar-statuetter. Det er kommet en advarsel fra det amerikanske justisdepartementet om at endret praksis kan være i strid med monopollovgivningen, skriver magasinet Variety.

Spielberg sier nei

Filmskaper Steven Spielberg har foreslått at Netflix-filmer ikke burde kunne få Oscar, men i stedet kunne bli nominert til Emmy-priser, som går til stjerner i og skapere av TV-produksjoner.

– I det øyeblikk du har satset på tv-formatet, så er det en TV-film, slår Spielberg fast, selv godt i gang med å produsere for den nye strømmeplattformen Apple TV+.

Det er her de amerikanske myndighetene mener «slik atferdsel vil kunne være i strid med monopollovgivningen», fordi nye restriksjoner vil kunne undertrykke konkurransen mellom de ulike filmene.

For var ikke poenget å finne årets beste film, beste regissør og så videre? Uavhengig av størrelsen på skjermen, rommet du sitter i og billettprisen du betalte?

Snart et svar

Akademiet svarer selv at de skal møtes 23. april og ha et møte om saken.

Netflix avstår fra å kommentere, men tvitret i mars: Vi elsker kino. Her er noen andre ting vi også elsker: Tilgang for folk som ikke alltid har råd, eller bor i byer uten kino; Å la alle ha glede av premierer samtidig; Å gi filmskapere flere måter å dele kunst på, heter det i meldingen.

Netflix var nominert til 15 priser ved utdelingen av 2019 Academy Awards og vant tre, alle for mesterverket «Roma», som også var nominert til beste film, den eneste av de fire nominasjonene den ikke innkasserte.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden