Trump markerer distanse til WikiLeaks etter å ha hyllet dem i valgkampen

Video: Under et pressemøte ble Trump bedt om å svare angående Wikileaks-saken.
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vet ingenting om WikiLeaks, sier USAs president Donald Trump etter pågripelsen av Julian Assange. Under 2016-valgkampen sa Trump: – Jeg elsker WikiLeaks.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vet ikke noe om WikiLeaks, sa Trump da han ble spurt om WikiLeaks under et pressemøte i forbindelse med Sør-Koreas president Moon Jae-ins besøk i Washington torsdag.

Kommentaren kom etter at WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange var blitt pågrepet av britisk politi i Ecuadors ambassade i London tidligere på dagen.

– Det er ikke min greie. Jeg vet at det har noe å gjøre med Julian Assange. Jeg har sett hva som har skjedd med Assange og det er noe som blir opp til, jeg vil anta i hovedsak justisministeren, som gjør en flott jobb, å avgjøre. Så han skal fatte en beslutning. Jeg vet egentlig ingenting om Assange, sa Trump.

Aktuelt: Assange-støttespiller pågrepet på vei ut av Ecuador

WikiLeaks-utbytte

Trumps uttalelse sto i sterk kontrast til hans rosende ord om WikiLeaks under presidentvalgkampen i 2016. Da ønsket Trump velkommen den politiske gevinsten som hans valgkamp fikk etter WikiLeaks' publisering av informasjon som var politisk skadelig for hans rival Hillary Clinton.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Deler av informasjonen WikiLeaks publiserte, antas å stamme fra russere som klarte å hacke seg inn på epostkontoer som tilhørte Demokratenes partiledelse.

WikiLeaks begynte å publisere eposter fra Clintons valgkampsjef John Podesta samme oktober-dag i 2016 som «Access Hollywood»-opptaket dukket opp, der Trump skrøt av å ha klådd på kvinner.

Trump og hans allierte sto foran en hard kamp i valgkampens siste måned. Trump benyttet seg av WikiLeaks-lekkasjene og brukte dem til sin fordel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Assange-offer ønsker ham ikke utlevert

Trump hadde Assange-plakat

Trump lovpriset WikiLeaks mer enn 100 ganger, viser en opptelling som AP har foretatt. En plakat av Assange var hengt opp på veggen i et av Trumps valgkamp-hovedkontor.

– WikiLeaks, jeg elsker WikiLeaks, sa Trump under et valgmøte i Pennsylvania.

– WikiLeaks er et skattefunn, sa Trump i Michigan.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg elsker å lese WikiLeaks, sa han i Ohio.

Ikke en eneste gang ga Trump uttrykk for bekymring om hvordan WikiLeaks hadde fått tak i epostene fra Clinton-valgkampen, eller om anklager om å stjele sensitive opplysninger fra amerikanske myndigheter, som er del av grunnlaget for pågripelsen av Assange torsdag.

Aktuelt: Trump og hans utvalgte vil ha slutt på dollaren slik vi kjenner den

Mueller-granskningen

Assange har i flere år vært i det amerikanske justisdepartementets søkelys for WikiLeaks' rolle i publiseringen av tusenvis av sider med statshemmeligheter. Assange var en viktig figur i spesialrådgiver Robert Muellers Russland-granskning der etterforskerne så nærmere på hvordan WikiLeaks fikk tak i eposter som var stjålet fra demokrater.

I 2017 fikk Trump spørsmål om Assange. Trump sa han verken «støttet eller ikke støttet» WikiLeaks' beslutning om å publisere eposter som var fremskaffet på ulovlig vis, og han sa han ikke ville være involvert i noen beslutning om hvorvidt amerikanske myndigheter ville ha Assange pågrepet og utlevert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er ikke involvert i den beslutningen om å pågripe Assange eller ei, sa Trump til AP i 2017.

– Men hvis de gjør det, så er det greit for meg, sa han.

Assange ble pågrepet i London torsdag, etter at hans politiske asyl i Ecuador ble opphevet. Han har holdt seg i skjul i den ecuadorianske ambassaden i London siden 2012. Kort tid etter pågripelsen kunngjorde USA, der han er siktet for datakriminalitet, at landet ønsker ham utlevert.

Aktuelt: Trump hardt ut mot EU etter ny brexit-utsettelse