Taliban kunngjør våroffensiv

Taliban kunngjorde fredag startskuddet for sin årlige våroffensiv. Mandag denne uken ble tre amerikanske soldater drept i et angrep nær Bagram-basen nord for Kabul. Taliban påtok seg ansvar for angrepet. Foto: AP / NTB scanpix
Taliban kunngjorde fredag startskuddet for sin årlige våroffensiv. Mandag denne uken ble tre amerikanske soldater drept i et angrep nær Bagram-basen nord for Kabul. Taliban påtok seg ansvar for angrepet. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Taliban kunngjør sin årlige våroffensiv i Afghanistan, samtidig som USA og afghanske myndigheter forsøker å meisle ut en fredsavtale med islamistbevegelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Våroffensiven har til hensikt å «fjerne okkupasjonen» og «å rengjøre vårt muslimske fedreland fra invasjon og korrupsjon», heter det i en uttalelse fra Taliban fredag.

Den årlige våroffensiven er det tradisjonelle startskuddet for den såkalte kampsesongen. Men den er likevel i det store og det hele av symbolsk betydning, siden Taliban også vinterstid de siste årene har fortsatt sin kamp mot afghanske og utenlandske styrker.

Talibans våroffensiv er «rett og slett propaganda», kommenterer det afghanske forsvarsdepartementets talsmann Qais Mangal.

USA har hatt flere møter med Taliban i et forsøk på å avslutte kamphandlingene og enes om en fredsavtale. Samtidig har afghanske politikere møtt Taliban-utsendinger i Moskva. En ny runde med samtaler er ventet å finne sted senere denne måneden, da mellom representanter for regjeringen i Kabul og Taliban, i Qatars hovedstad Doha.

USAs president Donald Trump sa i fjor at antall amerikanske soldater i Afghanistan skal kuttes, men landet har fortsatt en styrke på rundt 14.000 personer der.

Taliban har de siste årene styrket sin stilling i landet. I fjor ble rekordmange 10.993 sivile såret eller drept i Afghanistan, ifølge tall fra FN.