Påskens djevelske side

HEKSETRO I PÅSKEN: Ifølge gammel, norsk folketro var det redsel for at heksene skulle ta nattverdsbrødet ut av kirken på skjærtorsdag.
HEKSETRO I PÅSKEN: Ifølge gammel, norsk folketro var det redsel for at heksene skulle ta nattverdsbrødet ut av kirken på skjærtorsdag. Foto: Illustrasjonsfoto: Fra filmen Nonnen og djevelen, 1961.

De gikk til nattverd med onde intensjoner. Slik ble de avslørt.

(Vi.no): Fikk gudstjenesten på skjærtorsdag besøk av tilhørere som satt med kasseroller på hodet og nektet å ta imot nattverdsbrødet, var det livsfare på ferde.

Påsken er slett ikke forbeholdt kristenfolket alene.

Vi vil helst ikke tenke på de hinsides grufulle hendelsene som preger vår historie fra 1500- og 1600-tallet, men det som skjedde, kan vi aldri endre på.

Det handler om den verste menneskeforfølgelsen i norgeshistorien – heksejakten.

Som kjent ble kvinnene som ble avslørt for å være «heks», torturert på grusomt vis og til slutt brent levende på bålet.

Men visste du at heksene var ekstra fryktet i påsken?

Påsken er den eldste og viktigste høytiden i den kristne liturgien og i Norge har vi feiret påske i mer enn 1000 år.

Men også djevelsk trolldoms- og heksetro hører påsken til.

– Heksene har hatt en sentral plass i den mer folkelige påsketradisjonen. Den folkelige troen har på en hemningsløs måte lånt symboler fra den kristne, og gjort dem til sine egne. Nattverd er for eksempel ikke bare for kristenfolket, forteller Rune Blix Hagen, historiker ved Norges arktiske universitet.

Nattverden på skjærtorsdag kunne også være med og avsløre hvem som var heks i forsamlingen. En god sogneprest kunne nemlig se hvem som gikk til nattverd med helt andre intensjoner enn å motta Jesu legeme og blod, ifølge Hagen.

Les også : De grusomme «englemakerskerne»

HISTORIKER: Rune Blix Hagen ved Norges Arktiske Universitet. Foto: Trine Lise Halmøy.
HISTORIKER: Rune Blix Hagen ved Norges Arktiske Universitet. Foto: Trine Lise Halmøy.

De som ikke svelget brødet og vinen, var trollpakk.

– I heksetradisjonen brukte man nattverdsbrødet i onde hensikter. Både vinen og brødet hadde magisk innhold og kunne anvendes av trollfolk. Flere norske trollfolk er dømt for å ha prøvd å smugle nattverdsbrødet ut av kirken. I norske hekseprosesser ser vi at brødet har en helt spesiell betydning. Det var en redsel for at heksene skulle ta det ut av kirken, men dette ville en observant prest kunne se, sier historikeren.

Les også : Svartedauden lever fortsatt

Stekepanner og kasseroller på hodet

HEKSETEST: En såkalt vannprøve, der kvinner mistenkt for å være heks ble bundet på hender og føtter og kastet i vannet. Fløt de, ble det tatt som bevis på at de var hekser, sank de, beviste det deres uskyld. Foto: Illustrasjon: Store Norske Leksikon.
HEKSETEST: En såkalt vannprøve, der kvinner mistenkt for å være heks ble bundet på hender og føtter og kastet i vannet. Fløt de, ble det tatt som bevis på at de var hekser, sank de, beviste det deres uskyld. Foto: Illustrasjon: Store Norske Leksikon.

Under skjærtorsdagsgudstjenesten var det også mulig å avsløre trollfolk som ikke gikk til nattverd, men ble sittende på tilhørerbenken, ifølge Hagen.

Trollfolket satt nemlig med stekepanner eller kasseroller på hodet, og var ellers kledd på de merkeligste vis. Men det kunne ikke alle se.

– Bare de med et såkalt høniken-egg – det første egget høna legger – i lomma, kunne avsløre trollpakket. De måtte også ha gått baklengs inn kirkedøren, forteller Hagen.

Danske hekser på fest i Norge

Danskene har en sterkere magisk tradisjon rundt påsketiden enn nordmenn. Men det var til Norge de danske heksene reiste for å få en helaften i påsken. Derfor ble også nordmenn bedt om å være på vakt natt til skjærtorsdag, da de danske heksenes inntog var ventet, ifølge historikeren.

– Dersom bøndene hengte en sopelime på fjøsveggen, ville heksene la være å ri på husdyrene og ta til takke med sopelimen. Stål var også en velkjent beskyttelse mot det onde – under hodeputa, i fjøset eller i senga. Denne vernemagien har løpt parallelt med den kristne tradisjonen fra 1500–1600 tallet og helt opp til vår tid, sier Hagen.

I god heksetradisjon reiste danskene langt nordover når de først kom seg til Norge på skjærtorsdag. Helt opp mot den ytterste hedenske utpost, til det de kalte Troms kirke.

De reiste gjennom lufta på katt eller sopelime og samlet seg til heksesabbat i Nordens Bloksberg langt mot nord der satan og hans smådjevler holdt til. Slike sabbater ble gjerne holdt natten før en høytidsdag, sier Hagen.

I Troms kirke ble det holdt fest med god mat, drikke, spill og dans. Ikke ulikt en god norsk bygdefest, men på heksenes samling var det smådjevler til stede:

– Det var pent kledde, mannlige demoner som hadde en eneste oppgave: å oppvarte damene og spille opp til dans.

Les også : Derfor klatret man i kjole og dress før i tiden

Fandens oldemor

Det kunne gå vilt seg på disse påskefestene, ifølge Hansen.

I en av fortellingene nyter heksene nattverd som presenteres av fanden selv. Fandens oldemor blir servert vin i hodeskaller, og brød i et esels kinnbein. Som en parodi av alt som hadde med kristendommen å gjøre.

– Slike påskefortellinger finnes blant annet i rettspapirene fra danske trolldomsprosesser på 1600-tallet, legger Hansen til.

Farlig langfredag

SVENSK PÅSKEKJERRING: I Sverige dag blir hekseillustrasjoner brukt på både postkort og diverse påskepynt. Foto: Illustrasjon: Wikipedia / Adèle Söderberg.
SVENSK PÅSKEKJERRING: I Sverige dag blir hekseillustrasjoner brukt på både postkort og diverse påskepynt. Foto: Illustrasjon: Wikipedia / Adèle Söderberg.

Også i gammel, svensk folketro ble heksenes ondskap sterkt fryktet i påsken.

«Påskekjerringa», som heksen ble kalt i Sverige, fløy på sopelime til Blåkulla – svenskenes Blokksberg – på skjærtorsdag eller natten før, og kom tilbake påskedagen.

Det nevnes på Wikipedia.

Det sies også at Guds beskyttelse var på sitt laveste på langfredag, og de onde maktene var ekstra aktive da.

I Sverige, særlig i vest og sør, og i finlandssvenske områder i Österbotten, har det på påskeaften også blitt tent påskebål for å beskytte mot påskeheksene. Skikken kan ha kommet fra Nederland på 1700-tallet, ifølge Wikipedia.

Les også : «Fille-Matias», «Ræva Lars», «Slimaalen» og «Papirhanen» hadde én ting felles

Hurper i påsken

Ørnulf Hodne, historiker ved Universitetet i Oslo, har skrevet flere bøker om trolldomsmagi i norsk historie. I sin artikkel på Forskning.no forteller han blant annet at det i Norge var vanlig bondeskikk å på påskeaften skyte inn helgen med kraftige skudd av pistoler og børser.

På denne måten vernet man seg mot hekser og annet trollpakk som ifølge folketroen var ekstra farlige og aktive denne kvelden, skriver han.

I dag brukes ordet heks som en nedsettende beskrivelse av ei uskikkelig kvinne, som hurpe, ifølge Store norske leksikon.

Så om du møter på ei skikkelig hurpe i påsken, bør du kanskje være ekstra obs...

Saken er først publisert på Vi.no - ny nettavis for godt voksne.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong11:34 Ledervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12 Vraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40 Kronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32 SIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Kvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 Fire personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01 FN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35 NHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54 Syriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Kampene fortsetter nordøst i Syria13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Redningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Nytt Brexit-nederlag for Johnson06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll
Siste nytt
15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong11:34PolitikkLedervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12VerdenVraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40VerdenKronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32NorgeSIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeKvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeFire personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01PengerFN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35PengerNHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54VerdenSyriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenKampene fortsetter nordøst i Syria13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeRedningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenNytt Brexit-nederlag for Johnson06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll
Populært