29-årig kvinne bak første bildet av et svart hull

Dette bildet, som ble lagt fram på flere pressekonferanser onsdag, er det første som er tatt av et svart hull. Data fra åtte radioteleskoper er brukt. Foto: Event Horizon Telescope Collaboration/Maunakea Observatories / AP / NTB scanpix
Dette bildet, som ble lagt fram på flere pressekonferanser onsdag, er det første som er tatt av et svart hull. Data fra åtte radioteleskoper er brukt. Foto: Event Horizon Telescope Collaboration/Maunakea Observatories / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Den 29 år gamle forskeren Katie Bouman har over natten blitt en internettsensasjon på grunn av hennes bidrag til det første bildet som er tatt av et svart hull.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg er så glad, skriver postdoktoren ved Harvard-Smithsonians senter for astrofysikk på Facebook. Et bilde av 29-åringen som laster opp det historiske svarte hull-bildet på sin datamaskin, går som en farsott på sosiale medier.

Massachusetts Institute of Technology (MIT), der store deler av vitenskapsarbeidet foregikk, sammenligner Bouman med den kvinnelige datapioneren Margaret Hamilton.

– Til venstre: Dataforsker Katie Bouman med harddiskene som inneholder bildedata av et svart hull. Til høyre: Margaret Hamilton med datakoden hun skrev som hjalp en mann til månen, skriver MIT på Twitter.

Ingen enkel teleskop er kraftfull nok til å dokumentere et svart hull, så data fra åtte radioteleskoper plassert over hele kloden måtte til. Den enorme datamengden som ble samlet utgjorde 4 petabyte, eller 4 millioner gigabyte, og en stor stabel av harddisker som fysisk måtte fraktes til lokalene til MIT.

I tre år utviklet Bouman algoritmen CHIRP, som ble brukt til å analysere og bearbeide datamengden. Resultatet ble et bilde av et svart hull som ligger i sentrum av galaksen M87.

– Ingen enkeltalgoritme eller enkeltperson står bak dette bildet. Prosjektet har krevd utrolig talentfulle forskere fra over hele verden, skriver hun.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden