Julian Assange pågrepet av britisk politi

WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange er pågrepet og kreves utlevert av USA, opplyser London-politiet.

Video: WikiLeaks-grunnleggeren arrestert i London.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet i den britiske hovedstaden opplyste tidligere torsdag at Assange var pågrepet på bakgrunn av en arrestordre fra Westminster Magistrates' Court utstedt i 2012.

Nå tilføyer politiet at også en amerikansk utleveringsbegjæring ligger bak.

Et fengslingsmøte vil bli holdt så snart som mulig, opplyses det.

Den 47 år gamle australieren ble pågrepet av britisk politi i Ecuadors London-ambassade tirsdag formiddag.

Ecuador sier at han ikke skal utleveres til land med dødsstraff.

Wikileaks hevder på sin side at Ecuador har avsluttet Assanges politiske asyl på ulovlig vis og i strid med folkeretten.

Siste: Assange-offer ønsker ham ikke utlevert

– Dette er ingen lek

Advokat Per E. Samuelson, som representerer Assange i Sverge, frykter at hans klient vil bli utlevert til USA.

– Han er redd for at USA i hemmelighet har søkt om å få ham utlevert dit. Der risikerer han jo en svært lang fengselsstraff, sier Samuelson.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har sammen med de britiske og amerikanske advokatene lest de offisielle opplysningene som er kommet ut. Her og der har det lekket informasjon om at det pågår en rettsprosess mot ham, legger han til.

Det handler både om eldre lovbrudd og om hendelsene under den amerikanske valgkampen i 2016, da eposter stjålet fra Demokratene ble spredt av WikiLeaks.

– Jeg har lest uttalelser fra justisministeren, FBI-sjefen og CIA-sjefen som klart og tydelig viser at de er ute etter ham. Dette er ingen lek, sier Samuelson.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om Julian Assange:

* Australske Julian Paul Assange grunnla i 2006 nettstedet WikiLeaks, som publiserer hemmeligstemplet materiale, blant annet om USAs krigføring i Irak og Afghanistan.

* I november 2010 ble han ettersøkt av svenske myndigheter, mistenkt for voldtekt og seksuelle overgrep mot to svenske kvinner.

* Han ble pågrepet i Storbritannia i desember samme år, men løslatt mot kausjon.

* I juni 2012 søkte Assange tilflukt i den ecuadorianske ambassaden i London, etter at britisk høyesterett hadde stadfestet at han kunne utleveres til Sverige.

* Assange fryktet at Sverige ville utlevere ham videre til USA.

* I august 2012 ble han innvilget asyl i Ecuador, men britiske myndigheter har nektet ham fritt leide ut av landet.

* 19. mai 2017 avsluttet svensk påtalemyndighet etterforskningen av Assange. Den svenske arrestordren mot ham ble opphevet.

* 12. desember 2017 fikk Assange innvilget statsborgerskap i Ecuador.

* Assange er fortsatt ettersøkt i Storbritannia fordi han brøt vilkårene for prøveløslatelsen i 2012. To ganger i februar 2018 ble arrestordren mot ham opprettholdt av en britisk domstol.

* I november 2018 ble det kjent at han er siktet av amerikansk påtalemyndighet. Siktelsen fremkommer i et rettsdokument fra en annen sak i Virginia der navnet til australieren nevnes ved en glipp.

* Ecuadors president siden mai 2017, Lenín Moreno, har anklaget WikiLeaks-grunnleggeren for gjentatte brudd på vilkårene for sitt opphold i ambassaden.

* 11. april 2019 opplyste Ecuadors presidentkontor at landet trekker tilbake beskyttelsen av Assange. Like etter ble det kjent at Assange er pågrepet av britisk politi.

Aggressiv

Storbritannias utenriksminister Jeremy Hunt takker regjeringen i Ecuador for samarbeidet i forkant av pågripelsen.

– Julian Assange er ingen helt, og ingen står over loven. Han har skjult seg fra sannheten i årevis, skriver Hunt på Twitter.

Assange holdes i forvaring ved en politistasjon sentralt i den britiske hovedstaden og skal framstilles for retten så snart det er mulig, skriver politiet videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ecuadors president Lenín Moreno sier Assange har oppført seg uhøflig og aggressivt.

– Det, samt fiendtlige og truende erklæringer fra allierte organisasjoner mot Ecuador, og spesielt overtredelsen av internasjonale traktater, har ført til at en opprettholdelse av asyl for Assange ikke lenger er mulig, sier Moreno i en tale som er lagt ut på Twitter. Moreno sier landet i seks år har beskyttet Assanges menneskerettigheter, og at presidenten arvet situasjonen da han ble valgt.

– Ecuador har fulgt folkeretten og menneskerettighetene, mens Assange gjentatte ganger har krenket dem, sier Moreno.

Bakgrunn: Anklager Assange for å bryte eksil-vilkår

Seksuelle overgrep

Assange grunnla i 2006 nettstedet WikiLeaks, som har publisert hemmeligstemplet materiale, blant annet om USAs krigføring i Irak og Afghanistan.

I november 2010 ble han etterlyst av svenske myndigheter, mistenkt for voldtekt og seksuelle overgrep mot to svenske kvinner. Han ble pågrepet i Storbritannia i desember samme år, men løslatt mot kausjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Assange har fryktet utlevering til Sverige og derfra videre til USA, noe som var hans begrunnelse for å søke tilflukt i ambassaden.

Bakgrunn: Julian Assange siktet av amerikanske myndigheter

Utpressing

Ansvarlig redaktør for Wikileaks, Kristinn Hrafnsson, opplyste onsdag at organisasjonen har vært utsatt for et utpressingsforsøk.

For 3 millioner Euro (29 millioner norske kroner) skulle de få videoer, bilder og dokumenter som var tatt opp i skjul av Assange inne på den ecuadorinske ambassaden i London.

Under pressekonferansen sa Hrafnsson at han trodde spionasjen var utført av ecuadorianske myndigheter, og at formålet skal ha vært å forberede en utlevering av Assange til USA.

Les hele saken: Krevde 29 millioner av Wikileaks for bilder