Krevde 29 millioner av Wikileaks for bilder

Sammen med Ecuadors tidligere konsul i London, Fidel Narvaez (tv), og Assanges advokat Jennifer Robinson holdt Kristinn Hrafnsson (i midten) en pressekonferanse og viste fram deler av materialet som utpresserne vil ha 3 millioner Euro for. Av ukjente grunner var Assanges ansikt sladdet av utpresserne.
Sammen med Ecuadors tidligere konsul i London, Fidel Narvaez (tv), og Assanges advokat Jennifer Robinson holdt Kristinn Hrafnsson (i midten) en pressekonferanse og viste fram deler av materialet som utpresserne vil ha 3 millioner Euro for. Av ukjente grunner var Assanges ansikt sladdet av utpresserne. Foto: Henry Nicholls / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Wikileaks-grunnleggeren Julian Assange har blitt snikfilmet i Ecuadors ambassade. For 29 millioner kroner skulle organisasjonen få alle videoer, bilder og dokumenter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ansvarlig redaktør for Wikileaks, Kristinn Hrafnsson, opplyste onsdag at organisasjonen har vært utsatt for et utpressingsforsøk.

For 3 millioner Euro (29 millioner norske kroner) skulle de få videoer, bilder og dokumenter som var tatt opp i skjul inne på den ecuadorinske ambassaden i London. Det er her Wikileaks-grunnleggeren Julian Assange har hatt politisk asyl siden 2012.

Hrafnsson har selv møtt fire av utpresserne i Spania. Her skal han ha fått med seg enkelte deler av materialet. Hrafnsson hadde også på seg et skjult kamera og filmet andre deler av det som var tatt opp uten Assanges viten. Utpressingen er nå under etterforskning av spansk politi.

Identiteten på den ene av utpresserne skal være kjent, opplyste Hrafnsson også.

I tillegg skal FN ha satt igang undersøkelse av hvordan Assange har blitt overvåket, i det Hrafnsson beskriver som et «Truman show» - en henvisning til filmen som viser en mann under konstant overvåkning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her kan du se Wikileaks pressekonferanse (saken fortsetter under):

Under pressekonferansen sa Hrafnsson at han trodde spionasjen var utført av ecuadorianske myndigheter, og at formålet skal ha vært å forberede en utlevering av Assange til USA.

På spørsmål om han hadde håndfaste bevis for dette, svarte han «nei».

– Men hvis den går som en hund og ser ut som en hund..., sa Wikileaks-redaktøren.

Som kjent risikerer Assange tiltale for forræderi i USA etter å ha offentliggjort hemmelige dokumenter fra krigene i Irak og Afghanistan. Hans eksil i ambassaden startet etter at han søkte tilflukt her etter anklager om voldtekt i Sverige.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Før helgen meldte Wikileaks at Assange innen «dager eller timer» ville bli kastet ut ambassaden i London. Hrafnsson sa på pressekonferansen at det ble forhindret fordi de avslørte planene og gikk ut offentlig med dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ecuadors president Lenin Moreno anklaget i forrige uke Wikileaks-grunnleggeren for gjentatte brudd på vilkårene for sitt eksil i Ecuadors ambassade i London. Moreno sa da i et intervju med ecuadorianske medier at Assange ikke har rett til å hacke private kontoer eller telefoner eller å blande seg inn i politiske saker i andre land, spesielt ikke land som Ecuador har gode forbindelser med.

Han har også anklaget Assange for å avlytte telefonsamtaler og spre private bilder fra hans telefon, skriver NTB.