Amnesty: Færre henrettelser i verden

Avdelingen for de dødsdømte i San Quentin State Prison. Foto: Eric Risberg / AP / NTB scanpix
Avdelingen for de dødsdømte i San Quentin State Prison. Foto: Eric Risberg / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Antallet henrettelser i verden falt i fjor med nær en tredel – til det laveste nivået på et tiår, viser en ny rapport fra Amnesty International.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Totalt ble 690 henrettet i 2018, ned fra 993 i 2017.

Iran (253), Saudi-Arabia (149), Vietnam (minst 85) og Irak (minst 52) var landene med flest henrettelser i fjor. Men antallet i Iran gikk i fjor ned med hele 50 prosent som følge av endringer i landets narkotikalov. Også i Pakistan, Irak og Somalia var det færre henrettelser.

Men tallet øker i Hviterussland, Japan, Singapore, Sør-Sudan og USA. I Thailand har dødsstraff blitt gjeninnført mens på Sri Lanka er diskusjonen oppe for alvor om å ta det samme steget.

– Til tross for regressiv utvikling enkelte steder, har antallet henrettelser utført av verstingene sunket kraftig, sier generalsekretær Kumi Naidoo i Amnesty International.

Naidoo mener at nedgangen viser at selv de mest henrettelsesvennlige landene har innsett at dødsstraff «ikke er svaret». Han peker ut Japan, Singapore og Sør-Sudan som land som nå tilhører en minkende minoritet av land som har hatt utvikling den andre veien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg oppfordrer dem til å få en stans på denne forferdelige straffemetoden, sier Naidoo.

Burkina Faso gjennomfører ikke lenger dødsstraff, mens Gambia og Malaysia har innført moratorium. Californias nyvalgte guvernør Gavin Newsom vil også sette alle dødsstraffer i bero og utsette straffen for 737 dødsdømte fanger.

– Sakte, men sikkert vokser en global konsensus for å få en stans på dødsstraff, sier Naidoo.