Trump hyller Egypts president

President Donald Trump sier forholdet mellom USA og Egypt aldri har vært bedre. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix
President Donald Trump sier forholdet mellom USA og Egypt aldri har vært bedre. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Tonen var gemyttlig mellom USAs president Donald Trump og hans egyptiske motpart Abdel-Fattah al-Sisi da den egyptiske lederen ankom Det hvite hus tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Egypt har blitt kritisert for menneskerettighetsbrudd og systematisk forfølgelse av kritikere. Da Trump ble spurt om Sisis planer om å sitte ved roret til 2034, valgte den amerikanske presidenten å skryte av den tidligere egyptiske hærsjefen.

– Jeg mener han gjør en storslått jobb. Storslått president, sa Trump under en pressekonferanse i Det ovale kontor.

En høytstående amerikansk tjenestemann sa i forkant av møtet at de to presidentene hadde planlagt å diskutere arbeidet mot terror, Egypts forhandlinger om kjøp av russiske forsvarsmateriale og situasjonen for den koptiske kristne minoriteten i Egypt.

Sisi var generalen som styrtet Egypts første demokratisk valgte president, Mohamed Mursi, etter store demonstrasjoner sommeren 2013. Sisi ble valgt til president året etter i et valg opposisjonen boikottet.

Mursi ble satt bak lås og slå i likhet med tusenvis av Sisis meningsmotstandere, sekulære så vel som islamister. Etter avsettelsen fulgte det også flere blodige aksjoner mot demonstranter som samlet seg i gatene for å protestere mot kuppet.