EU og Kina lover samarbeid om WTO-reform

<p>Kinas statsminister Li Keqiang møtte pressen sammen med EUs ledere etter tirsdagens EU-Kina-toppmøte i Brussel. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix</p><p></p><p></p>
Kinas statsminister Li Keqiang møtte pressen sammen med EUs ledere etter tirsdagens EU-Kina-toppmøte i Brussel. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix Foto: Francisco Seco / AP

EU og Kina vil samarbeide om reform av Verdens handelsorganisasjon (WTO). Det betyr at reglene for statsstøtte til industrien skal opp til diskusjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette er et gjennombrudd, sier EUs president Donald Tusk.

Han møtte tirsdag Kinas statsminister Li Keqiang sammen med EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker.

På toppmøtet ble EU og Kina enige – etter hele 50 timer med forhandlinger – om en felles erklæring der de lover samarbeid på en rekke områder, deriblant om reform av WTO for å sikre «fortsatt relevans» for organisasjonen og for å «adressere globale handelsutfordringer».

EU og Kina uttaler videre at de vil «intensivere diskusjonene med mål om å styrke de internasjonale reglene for industrielle subsidier».

– Dette er et område der vi mener vi virkelig kan få til noe, sier Juncker.

EU har tidligere beskyldt Kina for å gi egne selskaper et urettferdig konkurransefortrinn ved hjelp av store subsidier.

Li lover på sin side om at Kina vil åpne markedene sine enda mer opp for europeiske selskaper i framtida.

– Europeiske selskaper vil ikke bli diskriminert, forsikrer Li.

Men kinesiske selskaper må heller ikke bli diskriminert i Europa, understreker han – og viser til hvordan kinesiske Huawei nå risikerer å bli utestengt fra utbyggingen av 5G-nettet i europeiske land.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden