Barnier stiller forhandlingskrav til britene

EUs sjefforhandler Michel Barnier ankommer regjeringskvartalet i Dublin for samtaler med statsminister Leo Varadkar mandag. Foto: Niall Carson / AP / NTB scanpix
EUs sjefforhandler Michel Barnier ankommer regjeringskvartalet i Dublin for samtaler med statsminister Leo Varadkar mandag. Foto: Niall Carson / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blir det brexit uten avtale, vil ikke EU åpne handelssamtaler med Storbritannia før spørsmålet om irskegrensa er avklart, sier Unionens sjefforhandler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Michel Barnier besøkte mandag Dublin, der han blant annet slo fast at EU står last og brast med medlemslandet Irland. Et av temaene Barnier uttalte seg om, var muligheten for en såkalt hard brexit.

– Skjer det, vil vi ikke diskutere noe med Storbritannia før det er en enighet på plass om Irland og Nord-Irland, samt borgernes rettigheter og en finansiell løsning, sa han.

Advarer : Boris Johnson advarer mot brexitforhandlinger med Labour

Alle de tre sakene er dekket av skilsmisseavtalen Theresa Mays regjering har forhandlet fram med EU. Den ble inngått mellom britiske forhandlere og EUs forhandlingsteam i november, men har så langt blitt avvist i en serie avstemninger i Underhuset i London.

Forkjemperne for en brexit uten avtale mener avtalen kan låse fast Storbritannia i et forhold til EU som vil forhindre landet i å inngå egne handelsavtaler med andre land.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Knepper til: Theresa May med ultimatum

EU har så langt avvist enhver reforhandling av den inngåtte avtalen, men Barnier sa mandag at den politiske erklæringen om det framtidige forholdet som følger avtalen, kan omarbeides svært raskt.

Mays konservative regjering er i øyeblikket i forhandlinger med opposisjonspartiet Labour om et mulig brexit-kompromiss, og muligheten for en tollunion er et av temaene.