Midtøsten-ekspert advarer om at situasjonen i Libya kan bli svært alvorlig

<p>Et amerikansk fartøy forlater Janzur med evakuerte søndag 7. april etter at opprørsgeneral Khalifa Haftar og hans LNA-milits, som har sin maktbase øst i Libya, i gang en større militæroffensiv mot Libyas hovedstad Tripoli. Foto: Mohammed Omar Aburas / AP / NTB scanpix</p><p></p>
Et amerikansk fartøy forlater Janzur med evakuerte søndag 7. april etter at opprørsgeneral Khalifa Haftar og hans LNA-milits, som har sin maktbase øst i Libya, i gang en større militæroffensiv mot Libyas hovedstad Tripoli. Foto: Mohammed Omar Aburas / AP / NTB scanpix Foto: Mohammed Omar Aburas / AP

Situasjonen i Libya har tilspisset seg. Midtøsten-ekspert advarer om at det kan bli svært alvorlig om opprørsgeneral Haftar klarer å rykke inn i Tripoli.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden torsdag er minst 35 mennesker drept, mange såret og over tusen drevet på flukt etter at opprørsgeneral Khalifa Haftar og hans LNA-milits satte i gang en større militæroffensiv mot Libyas hovedstad Tripoli.

Verdenssamfunnet med FN i spissen er svært bekymret over utviklingen og ber Haftar stanse offensiven. Men det viser opprørsgeneralen ingen vilje til, og mandag var det nye angrep.

Les også: Luftangrep mot flyplass i Tripoli

– Kan bli svært alvorlig

Det som blir avgjørende de neste dagene, er om Haftars menn klarer å rykke inn i Tripoli, forklarer Knut S. Vikør, som er professor i historie ved Universitetet i Bergen. Han frykter hva som kan skje dersom opprørsgeneralen lykkes.

– Da kan det bli svært alvorlig, sier Vikør, som kaller situasjonen for et viktig øyeblikk for Libyas fremtid.

Bakgrunn : USA ber om våpenhvile i Libya

Den pågående situasjonen i landet den siste uka er en del av konflikten mellom østlige og vestlige deler av Libya om hvem som skal dominere i regjering.

Landet har for tiden to rivaliserende regjeringer: Den FN-støttede i Tripoli og en i Tobruk i øst, som er alliert med Haftar.

(Artikkelen fortsetter under)

Historieprofessor Knut Vikør ved Universitetet i Bergen mener at det som nå skjer i Libya, kan bli viktig for landets fremtid. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Historieprofessor Knut Vikør ved Universitetet i Bergen mener at det som nå skjer i Libya, kan bli viktig for landets fremtid. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

– Kan bli uro i lang tid

Opprørsgeneral Haftar prøver nå å avgjøre konflikten militært. Søndag kunngjorde LNA-militsen at den hadde gjennomført de første luftangrepene mot Tripoli. Kunngjøringen kom få timer etter at styrker som er lojale mot den FN-støttede regjeringen i Tripoli, opplyste at de hadde innledet en motoffensiv for å forsvare byen.

For Haftar som har bygget seg opp med å ta folketomme områder sør i landet, er det nå vinn eller forsvinn.

– Han satser alt på ett kort. Enten vinner han, eller så blir han varig svekket. Skulle han vinne, er det fare for at det vil føre til en kontinuerlig konflikt. Motstanderne hans vil trolig ikke gi seg, og det vil bli uro i lang tid, sier Vikør.

Står sammen: FN og G7 ber om stans i kampene i Libya

Ber om våpenhvile

Mandag ba både USAs utenriksminister Mike Pompeo og EU om våpenhvile og dialog i Libya. Pompeo sier USA er «dypt bekymret» over situasjonen i det nordafrikanske landet, og at amerikanerne er sterke motstandere av Haftars offensiv.

Les også: – Opprørsgeneral har tatt kontroll over grenseområde i Libya

Søndag sa FNs spesialutsending til Libya, Ghassan Salame, at FN er bestemt på å holde det planlagte nasjonale forsoningsmøtet fra 14. til 16. april, til tross for at det pågår kamper rundt hovedstaden Tripoli.

Personvernpolicy