Sammenstøt utenfor militært hovedkvarter i Sudan

Folk har samlet seg foran militærets hovedkvarter i Khartoum. De krever regjeringen og presidentens avgang. Foto: AP / NTB scanpix
Folk har samlet seg foran militærets hovedkvarter i Khartoum. De krever regjeringen og presidentens avgang. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sudanske regjeringsstyrker har forsøkt å bryte opp en demonstrasjon utenfor forsvarets hovedkvarter i Khartoum, og én person er drept, ifølge aktivister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den drepte var en soldat som forsøkte å beskytte demonstrantene da det brøt ut kamper mellom folkemengden og sikkerhetsstyrkene, opplyste aktivister mandag.

Styrkene har brukt tåregass og skutt med både gummikuler og skarp ammunisjon i et forsøk på å spre demonstrantene, opplyser en organisasjon som står i spissen for protestene.

Tusenvis av mennesker har i løpet av helgen samlet seg foran den mektige hærens hovedkvarter i protest mot president Omar al-Bashir og hans regjering. Lørdag satte flere demonstranter opp telt foran bygningen i det som så ut til å være et forsøk på å kopiere massedemonstrasjonene i en rekke arabiske land våren 2011.

Helgens demonstrasjon er den største siden protestene mot Bashir startet i desember. Komplekset huser også forsvarsdepartementet og presidentpalasset.

Siden starten av demonstrasjonene har sikkerhetsagenter og politi slått hardt ned på protestene, men hæren har holdt seg i forlegningene. Men mandag opplyste øyenvitner at soldater har satt opp barrikader i gatene rundt bygget.

Det har vært nesten daglige demonstrasjoner i Sudan siden 19. desember. Minst 32 mennesker er drept. Protestene begynte som markeringer mot økte brødpriser. Nå krever demonstrantene at både presidenten og resten av regjeringen går av.

Bashir (75) har vært statsleder i Sudan siden han tok makten i et kupp i 1989.