USA ber om våpenhvile i Libya

USAs utenriksminister Mike Pompeo vil ha en diplomatisk løsning på konflikten i Libya. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB scanpix
USAs utenriksminister Mike Pompeo vil ha en diplomatisk løsning på konflikten i Libya. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

USAs utenriksminister ber om en våpenhvile i Libya etter meldinger natt til mandag om flere drepte i kamper i Tripoli.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs utenriksminister Mike Pompeo ber Haftars LNA-milits om en umiddelbar stans i offensiven i Libya.

Pompeo sier USA er «dypt bekymret» over situasjonen i det nordafrikanske landet. Han vil gjøre det klart at amerikanerne er sterke motstandere av Haftars offensiv.

– USA oppfordrer libyske ledere, sammen med internasjonale partnere, om å returnere til politiske forhandlinger ledet av FNs spesialutsending til Libya, Ghassam Salame, sier Pompeo.

Fra før av har verdenssamfunnet med FN i spissen vist bekymring over utviklingen og bedt Haftar stanse offensiven, men det viser opprørsgeneralen ingen vilje til.

Eskalering

Elleve er drept og 23 er såret i kamper i sørlige Tripoli i Libya, meldte helsedepartementet i landets FN-støttede regjering natt til mandag, ifølge Reuters. Departementet gir ingen opplysninger om de drepte er sivile eller krigere.

Fra før av er minst 21 mennesker har blitt drept og 27 andre såret siden opprørsgeneral Khalifa Haftars LNA-milits begynte sin militæroffensiv mot Libyas hovedstad torsdag, opplyste kilder i den internasjonalt støttede regjeringen i Tripoli. Haftar sier på sin side at 14 av hans egne har blitt drept, mens Libyas Røde Kors sier en av deres leger er død.

Søndag kunngjorde LNA-militsen at den hadde gjennomført de første luftangrepene mot Tripoli. Kunngjøringen kom få timer etter at styrker som er lojale mot den FN-støttede regjeringen i Tripoli, opplyste at de hadde innledet en motoffensiv for å forsvare byen.

Røde Kors slår alarm

Røde Kors advarer mot farene ved urban krigføring dersom Tripoli blir midtpunktet for vedvarende kamper.

– Når eksplosive våpen brukes i byer er omtrent 90 prosent av de skadde og drepte sivile. Opptrappingen av volden i Tripoli er en katastrofe for sivilbefolkningen, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i Røde Kors.

Han frykter spesielt for sårbare grupper som internt fordrevne, migranter og flyktninger.

– Urban krigføring krever flere sivile ofre og innbyggerne i Libya er fra før svært sårbare, sier han.

Rivalisering

Libya har vært preget av et voldelig politisk kaos siden diktator Muammar Gaddafi ble styrtet i et NATO-støttet opprør i 2011. Landet har for tiden to rivaliserende regjeringer: den FN-støttede i Tripoli og en i Tobruk i øst, som er alliert med Haftar.

Fayez Serraj, som leder Tripoli-regjeringen anklager Haftar for å stikke kjepper i hjulene for forsøkene på å finne en fredelig løsning for det oljerike nordafrikanske landet.

Forrige måned sa FN at organisasjonen skal holde et nasjonalt forsoningsmøte 14. til 16. april.

Personvernpolicy