Stor valgseier for Maldivenes ekspresident

Maldivenes ekspresident har sikret partiet sitt en klar valgseier, viser foreløpige resultater. Han vendte tilbake fra eksil for bare fem måneder siden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mohamed Nasheed leder Maldivenes demokratiske parti (MDP), som ligger an til å få to tredels flertall i øystatens nasjonalforsamling.

51-åringen har opplevd enorm turbulens i løpet av sin politiske karriere. I 2008 ble han Maldivenes fjerde president – den første til å bli demokratisk valgt. Fire år senere var landet inne i en dyp politisk krise, og han trakk seg, ifølge eget utsagn med en pistol rettet mot seg i et statskupp. En gransking avviser at det var noe kupp, men Nasheed var uansett ute, og visepresidenten hans tok over.

Rømte landet

I 2015 ble han dømt til 13 års fengsel for fengslingen av en høyesterettsdommer. Amnesty International fordømte dommen, som ekspresidenten selv mener var politisk motivert. Nasheed søkte asyl i Storbritannia da han fikk reise til landet for en ryggoperasjon. I fjor kunne han vende hjem etter at erkerivalen Abdulla Yameen måtte gå av etter fem år som president og dommen mot Nasheed ble omgjort.

Dagens president Ibrahim Mohamed Solih tilhører også MDP og gleder seg over seieren.

– Mens vi feirer må vi likevel ikke glemme de enorme utfordringen som venter, sier Solih i en uttalelse der han sier MDP har sikret seg et stort flertall i parlamentet.

Parlamentarisme

Nasheed har lovet å gjøre landet om til en demokratisk republikk og forkaste modellen med en sterk president som ble innført i 2008.

– Maldivene kan snart ønske en ny dag velkommen, et nytt gyllent gult morgengry, sa Nasheed til sine tilhengere i hovedstaden Malé søndag. Gult er partiets farge.

Valgkommisjonen sier det ikke har kommet noen klager over gjennomføringen av valget og opptellingen. Valgdeltakelsen var høy og ble lørdag anslått til 78 prosent.