FN vil fortsette fredsprosessen i Libya tross kamper

FN er bestem på å holde et planlagt møte som inngår i fredsprosessen for Libya, til tross for at det pågår kamper rundt hovedstaden Tripoli.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag ga opprørsgeneralen Khalifa Haftar ordre om å innta Tripoli. Byen er sete for den FN-støttede regjeringen i landet, mens Haftar og hans såkalte nasjonale hær (LNA) har sin maktbase i øst og støttes av flere andre militsgrupper.

Både FNs sikkerhetsråd og G7-landenes utenriksministre har bedt Haftar stoppe offensiven mot Tripoli og påpekt at den setter mulighetene for en politisk løsning for det krigsherjede landet i fare. Også Russland og Egypt oppfordret lørdag til dialog mellom partene.

Møte om en uke

Forrige måned sa FN at organisasjonen skal holde et nasjonalt forsoningsmøte 14. til 16. april.

– Dette møtet er nøkkelen til å finne en vei ut av Libyas politiske dødvanne, og vi vil ikke gi slipp på det. Vi er bestemt på å holde møtet som planlagt, men mindre omstendighetene tvinger oss til å utsette det. Det er tvingende nødvendig å stanse eskaleringen, sa FNs Libya-utsending Ghassan Salame på en pressekonferanse i Tripoli lørdag.

Libya har vært preget av et voldelig politisk kaos siden diktator Muammar Gaddafi ble styrtet i et NATO-støttet opprør i 2011. Landet har for tiden to rivaliserende regjeringer: den FN-støttede i Tripoli og en i Tobruk i øst, som er alliert med Haftar.

Anklage

Fayez Serraj, som leder Tripoli-regjeringen anklager Haftar for å stikke kjepper i hjulene for forsøkene på å finne en fredelig løsning for det oljerike nordafrikanske landet.

– Vi har strukket ut en hånd med ønske om fred. Men aggresjonen fra krefter knyttet til Haftar og hans krigserklæring mot hovedstaden og andre byer, vil bli møtt med styrke og fasthet, sa Serraj i en TV-sendt uttalelse.

– Det internasjonale samfunnet bør ikke sette likhetstegn mellom den aggressive parten og den som forsvarer seg, mellom den som vil militarisere staten og den som ønsker en sivil, demokratisk stat.

Vil sikre Tripoli

Haftars styrker kjempet lørdag mot regjeringsvennlige styrker i utkanten av Tripoli. LNA sier også de nå har full kontroll over flyplassen, som har vært ute av drift siden 2014.

– Målet er å sikre Tripoli. Vi ønsker ikke å utvide den militære operasjonen, sa LNA-talsmann Ahmed al-Mismari. Han sier de bevisst har unnlatt å bruke flyvåpen og tungt artilleri, fordi de vil ivareta sivilbefolkningens sikkerhet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden