Danmarks hær trenger pause fra NATO-oppdrag

Sjefen for Danmarks 1. brigade sier stort press på hans avdeling var grunnen til at han søkte om to års pause fra NATO-tjeneste for soldatene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brigader Henrik Lyhne mener soldatene var i ferd med å bli utslitt og trengte et pusterom. Den danske hærens ledelse var enig i den vurderingen. Danmark kunne dermed ikke stille med 700 soldater til NATOs beredskapsstyrke og måtte melde pass overfor alliansen, skriver Berlingske.

1. brigade er en av to brigader i den danske hæren. Den består av rundt 3.000 mann. En stridsvogneskadron fra brigaden er for tiden i Afghanistan, og den andre forbereder seg på å bli utplassert. I tillegg driver brigaden vakttjeneste ved grensen mot Tyskland og utenfor synagogen i Krystalgade i København.

Lederen for 2. brigade, brigader Gunner Arpe Nielsen, kjenner seg igjen i bildet av soldater med mye å gjøre. Både han og kollega Lyhne sier de mange oppgavene går ut over soldatenes trening.

– Vi må hele tiden prioritere de oppgavene vi pålegger brigadens soldater. I noen tilfeller betyr det at vi tar elementer ut av kalenderen, så tiden som frigjøres, kan brukes bedre. det betyr også at noen treningsforløp må vike for andre, sier Arpe Nielsen. Hans brigade kutter i tiden til øvelser på overordnet nivå for å trene på mer grunnleggende ferdigheter.

Personvernpolicy