EU-komité vil forby «kjøttnavn» på vegetarprodukter

Burgere er laget av kjøtt, og vegetarvarianten bør hete noe annet, mener landbrukskomiteen i EU-parlamentet. Illustrasjonsfoto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Burgere er laget av kjøtt, og vegetarvarianten bør hete noe annet, mener landbrukskomiteen i EU-parlamentet. Illustrasjonsfoto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

EUs landbrukskomité vil forby navn som burger og pølse om vegetarprodukter. Kan det friste med veggisplater eller -rør i stedet?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med 27 mot 9 stemmer gikk landbrukskomiteen i EU-parlamentet denne uken inn for at tradisjonelle betegnelser som burger, pølse og schnitzel skal forbeholdes kjøttprodukter, skriver Nationen . Med et så klart flertall øker sannsynligheten for at EU-parlamentet går inn for å forby disse betegnelsene på vegetariske etterligninger og erstatninger, ifølge britiske The Guardian.

Landbruksavisen Farmer's Guardian skriver at mulige betegnelser kan bli «veggie disk» for vegetarburger og «veggie tubes» for pølser, noe som kan oversettes til veggisplate og veggisrør på norsk.

– Vi mener «biff» bør forbeholdes ekte biff med kjøtt, og at det bør lages nye ord for alle disse nye produktene. Folk trenger å vite hva de spiser. Her vil det bli bruk for kreativitet, sier saksordfører Éric Andrieu fra det franske sosialistpartiet.

Komitémedlem Molly Scott Cato fra De Grønne i Storbritannia støtter hovedinnholdet i forslaget, men er skeptisk til motivet bak.

– Mistanken er at dette kommer fra kjøttindustrien på grunn av panikk knyttet til at ungdommen i stadig større grad kutter ut kjøtt.