FN og G7 ber om stans i kampene i Libya

Artikkelen fortsetter under annonsen

FN og G7-landene ber krigsherren Khalifa Haftar stanse sin offensiv rundt Libyas hovedstad. Styrkene hans sier de har inntatt byens flyplass.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Styrkene rykker fram mot Tripoli fra flere hold i det som ser ut til å være en knipetangsmanøver.

Haftar og hans styrker utfordrer den FN-støttede regjeringen i Tripoli. Torsdag kunngjorde han at tiden var inne til å innta hovedstaden, og fredag rykket militsen, kjent som Libyas nasjonale hær (LNA) fram og inntok byen Suq al-Khamis, som ligger vel fire mil sør for Tripoli. Samtidig sto en annen LNA-styrke om lag tre mil vest for Tripoli.

Fredag kveld rykket militsen ytterligere fram og tok kontroll over den internasjonale flyplassen i Tripoli, ifølge LNA-talsmann Ahmad Mismari. Opplysningen er ikke bekreftet av andre kilder.

Politisk løsning

Samme kveld oppfordret FNs sikkerhetsråd LNA-militsen til å «stanse alle militære bevegelser».

– Sikkerhetsrådets medlemmer uttrykker dyp bekymring for den militære aktiviteten nær Tripoli som setter Libyas stabilitet og utsiktene for FN-mekling og en politisk løsning i fare, skriver Tysklands Fn-ambassadør, som for tiden leder Sikkerhetsrådet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også G7-landenes utenriksministre ba militsen stanse sin fremrykking, men unnlot på nevne Haftars navn.

– Vi oppfordrer alle involverte parter til å stanse den militære aktiviteten og bevegelsene mot Tripoli, heter det i en uttalelse fra utenriksministrene, som er samlet i franske Dinard. Også EUs utenrikssjef Federica Mogherini.

– Den militære innsatsen hindrer utsiktene til en FN-ledet politisk prosess, setter sivile i fare og forlenger det libyske folkets lidelser, skriver G7-ministrene. De insisterer på at situasjonen i Libya ikke kan løses militært.

Kaos

LNA-militsen er en av flere titalls militser som oppsto etter diktatoren Muammar Gaddafis fall. Noen av dem er alliert med den internasjonalt anerkjente regjeringen i Tripoli, og andre alliert med Haftar, som leder en alternativ regjering øst i landet. FN støtter regjeringen i Tripoli, men ønsker å finne en politisk løsning Haftar også kan slutte seg til.

Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land i 2011 styrtet Gaddafis regime.