Mays brev om utsettelse møter motkrav fra EU

Flere EU-land finner det forhastet å drøfte ytterligere utsettelse av brexit for Storbritannia, så lenge ikke britene har en klar plan om veien videre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et brev til EU-president Donald Tusk ber statsminister Theresa May om utsettelse av brexit til juni. Tusk skal ha antydet en vesentlig lengre utsettelse, kanskje et helt år, men dette blir av flere land omtalt mer som en prøveballong enn et seriøst og omforent forslag.

Tyskland og Nederland etterlyser en konkret plan fra britisk side, før det kan bli aktuelt å realitetsdrøfte forespørselen om nok en forlengelse av fristen.

En kilde ved president Emmanuel Macrons kontor er av samme oppfatning og sier at den britiske regjeringen må legge fram en realistisk og tydelig plan som kan forsvare at EU går med på enda en utsettelse.

Mangler svar

Den nederlandske statsminister Mark Rutte mener at anmodningen om å sette en ny frist 30. juni ikke gir et tilfredsstillende svar på de spørsmål EU stiller om framdriften og innholdet i saken.

– Det er sendt et brev som etter min oppfatning ikke innfrir vårt krav om flere opplysninger. Jeg håper virkelig at britene kan komme med mer, sier Rutte.

Tysklands utenriksminister Heiko Maas bruker lignende formuleringer og sier at den britiske regjering har mye å avklare internt og i forhold til Parlamentet.

Etterlyser substans

Frankrike har ikke mye å si offisielt, men merker seg nøkternt at statsminister Theresa May formelt har anmodet om en forlengelse av fristen til 30. juni.

– Vi forventer at det framlegges en troverdig plan mellom nå og EU-toppmøtet 10. april, der vi skal vurdere forespørselen om forlenget frist, sier kilden ved president Macrons kontor.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden