
Barn i Sør-Asia rammes hardest av luftforurensning

Forventet levealder hos nyfødte er redusert med 20 måneder som følge av luftforurensning, ifølge en ny studie. Hardest rammet er barn i Sør-Asia.
Luftforurensning fører til flere dødsfall enn malaria, bilulykker, dårlig kosthold og alkohol, ifølge en ny studie fra The State of Global Air.
Kombinasjonen av utvendig luftforurensning og dårlig inneluft vil i snitt redusere barns forventet levealder med 20 måneder på verdensbasis.
Forskerne advarer mot alvorlige implikasjoner av stadig økende luftforurensning og fremhever Sør-Asia som spesielt utsatt.
Topp-fem listen over land med flest forurensningsrelaterte dødsfall er alle i Asia: Kina, India, Pakistan, Indonesia og Bangladesh. I flere av disse landene er det vanlig å benytte kull eller ved til matlaging, og følgelig er befolkningen også utsatt for innendørs forurensning.
Til tross for at Kina har gjennomført flere tiltak for å redusere forurensning, kommer landet fremdeles dårligst ut. I 2017 døde rundt 852.000 mennesker på grunn av luftforurensning.
I oktober viste en studie fra Verdens helseorganisasjon at barn er mer utsatt for luftforurensning enn voksne. Å bli utsatt for forurensning samtidig som hjernen og kroppen utvikles er svært skadelig, og tar årlig livet av rundt 600.000 barn under 15 år.