Barn i Sør-Asia rammes hardest av luftforurensning

Kina topper listen over land med høyest forekomst av luftforurensning. Bildet viser forurenset luft i Den forbudte by i Beijing. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Kina topper listen over land med høyest forekomst av luftforurensning. Bildet viser forurenset luft i Den forbudte by i Beijing. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forventet levealder hos nyfødte er redusert med 20 måneder som følge av luftforurensning, ifølge en ny studie. Hardest rammet er barn i Sør-Asia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Luftforurensning fører til flere dødsfall enn malaria, bilulykker, dårlig kosthold og alkohol, ifølge en ny studie fra The State of Global Air.

Kombinasjonen av utvendig luftforurensning og dårlig inneluft vil i snitt redusere barns forventet levealder med 20 måneder på verdensbasis.

Forskerne advarer mot alvorlige implikasjoner av stadig økende luftforurensning og fremhever Sør-Asia som spesielt utsatt.

Topp-fem listen over land med flest forurensningsrelaterte dødsfall er alle i Asia: Kina, India, Pakistan, Indonesia og Bangladesh. I flere av disse landene er det vanlig å benytte kull eller ved til matlaging, og følgelig er befolkningen også utsatt for innendørs forurensning.

Til tross for at Kina har gjennomført flere tiltak for å redusere forurensning, kommer landet fremdeles dårligst ut. I 2017 døde rundt 852.000 mennesker på grunn av luftforurensning.

I oktober viste en studie fra Verdens helseorganisasjon at barn er mer utsatt for luftforurensning enn voksne. Å bli utsatt for forurensning samtidig som hjernen og kroppen utvikles er svært skadelig, og tar årlig livet av rundt 600.000 barn under 15 år.