Tyske ministre slår tilbake mot forsvarskritikk fra USA

Tyskland prøver å nå NATO-målet om å bruke 2 prosent av BNP på forsvar innen 2024, lover forsvarsminister Ursula von der Leyen torsdag.
Tyskland prøver å nå NATO-målet om å bruke 2 prosent av BNP på forsvar innen 2024, lover forsvarsminister Ursula von der Leyen torsdag. Foto: Thanassis Stavrakis / AP

Tyskland øker forsvarsbudsjettet til 1,5 prosent av BNP innen 2024, og satser deretter mot NATO-målet på 2 prosent, sier forsvarsministeren etter USA-kritikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tysklands forsvarsminister Ursula von der Leyen kom med uttalelsen i en tale til regjeringen torsdag som svar på kritikk fra USAs visepresident Mike Pence dagen før.

Samarbeid i NATO handler om å beskytte demokratiet. Vi må følge med på Kina, og vi må forbedre forholdet til Russland, sa von der Leyen.

Pence kritiserte onsdag Tyskland for ikke å trappe opp forsvarsbevilgningene til 2 prosent av BNP, og for å samarbeide med Russland om gasskraftledningen Nord Stream 2, som skal frakte gass fra Russland til Tyskland gjennom Østersjøen.

– Det er uakseptabelt for Europas største økonomi å fortsette å ignorere trusselen fra Russland og å forsømme både eget og felles forsvar, sa Pence blant annet.

Aktuelt: Full jubel for Stoltenberg i Kongressen

Også Tysklands utenriksminister Heiko Maas uttalte seg etter kritikken fra Pence.

– Vi har sagt helt tydelig at vi skal bruke mer penger på forsvar, og det er et løfte vi skal holde, sier Maas.

Ifølge NATO-tall bruker Tyskland nå 1,23 prosent av BNP på forsvar. Dette er ventet å øke til 1,26 prosent innen 2023. Tyskland har lovet å bruke 1,5 prosent av BNP på forsvar innen 2024, men det er ikke klart hvordan de skal oppnå dette.

Aktuelt: USA stanser F-35-leveranser til Tyrkia

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden