Kronprinsen besøker klimatruede stillehavsøyer

Kronprins Haakon skal besøke stillehavsøyene Tonga, Fiji og Samoa. 
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Kronprins Haakon skal besøke stillehavsøyene Tonga, Fiji og Samoa. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Flere stillehavsøyer står i fare for å forsvinne dersom havnivået fortsetter å stige. Fredag lander kronprins Haakon og utviklingsministeren på Tonga.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hav og klima står på programmet når kronprinsen og utviklingsminister Dag Inge Ulstein (KrF) besøker Tonga og deretter Fiji og Samoa i Sør-Stillehavet neste uke.

– Denne turen blir viktig fordi den gir oss muligheten til å sette klima og hav – to av de viktigste temaene i tiden – på dagsorden, sier Ulstein til NTB.

Trues

Tonga er et av flere land i Stillehavet som trues av stigende havnivå som følge av klimaendringene. Smeltingen av isbreene på polene har ført til at havnivået rundt Tonga har steget over 7 millimeter årlig siden 1993, noe som er mer enn verdensgjennomsnittet på 3,2 millimeter, ifølge kongedømmets klimarapport fra i fjor. Det stigende havnivået truer blant annet jordbruket, som er landets hovednæring.

Stigende havnivå har også sendt folk på flyttefot. Allerede er det mange samfunn på enkelte øyer som har måttet flytte til andre øyer fordi høyere vannstand gjorde det umulig å bo der. Lokal infrastruktur på havnivå må hvert år bygges på nytt fordi veier forsvinner under vann og antall stormer øker.

Ser fram til møtet

Hvordan klimaendringene allerede har påvirket vennskapsøyene, som Tonga også kalles, er noe kronprinsen og utviklingsministeren skal få se med egne øyne.

– Jeg ser virkelig fram til å møte de som lever på disse stillehavsøyene og som opplever klimaendringene bokstavelig talt på kroppen. Til tross for at det ikke er de som forurenser mest, verken med utslipp eller med søppel i havet, betaler de en mye høyere pris enn vi gjør, sier Ulstein.

Fred og sikkerhet

Målet med besøket er å styrke partnerskapet med øystater i Sør-Stillehavet for å fremme felles interesser i FN og internasjonalt samarbeid, blant annet i saker som gjelder nettopp hav og klima, og dessuten fred og sikkerhet.

Fredag blir kronprinsen og bistandsministeren mottatt i audiens i palasset i hovedstaden Nuku’alofa av kong Tupou VI. Lørdag står feltbesøk på Tonga på programmet.

Mandag er kronprinsen og utviklingsministeren på plass på Fiji for politiske møter. Der skal de blant annet møte president Jioji Konusi Konrote og statsminister Frank Bainimarama i hovedstaden Suva.

Universitetsbesøk

Tirsdag skal de blant annet besøke University of South Pacific, som har hovedkvarter i Fiji med campuser i tolv land i Stillehavet. Kronprinsen skal holde tale til studenter om bærekraftig utvikling, hav og klima.

I likhet med Tonga, er Fiji også et land som trues av klimaendringer. Også på Samoa vil dette være tema.

Kronprinsen blir den første i den norske kongefamilien til å offisielt besøke Tonga, Fiji og Samoa.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden