Stoltenbergs budskap til Kongressen: – NATO er bra for USA

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg møtte Nancy Pelosi, leder i Representantenes hus, i forkant av sin tale til Kongressen onsdag.
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg møtte Nancy Pelosi, leder i Representantenes hus, i forkant av sin tale til Kongressen onsdag. Foto: Johan Falnes / NTB scanpix

NATO er bra for Europa, men også for USA. Det er budskapet NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg vil hamre inn i sin historiske tale for Kongressen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– To verdenskriger, den kalde krigen og kampen mot terror har lært oss alle, også amerikanerne, at vi er tryggere og får til mer sammen enn hver for oss, sier Stoltenberg til NTB.

Han forteller at dette blir hovedbudskapet i talen hans for Kongressen.

– NATO er bra for Europa, men også bra for USA. De er tjent med å ha 28 venner og allierte. Det er noe ingen andre stormakter har. Og jeg opplever at dette blir forstått, sier Stoltenberg.

USAs president Donald Trump har på sin side flere ganger sagt at NATO hjelper Europa mer enn USA.

Aktuelt: Kina skaper nervøsitet i NATO

Pedagogisk budskap

Framfor alt er Stoltenbergs argumenter et pedagogisk budskap til USAs president Donald Trump.

Trump har vekslet mellom å være varm og kald i sine uttalelser om NATO og har sagt at han mener alliansen hjelper Europa mer enn den hjelper USA.

I Kongressen har NATO derimot sterk støtte.

Demokratenes Nancy Pelosi, som er leder i Representantenes hus, viste til president Harry S. Truman da hun tok imot Stoltenberg onsdag.

Truman var president da Atlanterhavspakten ble undertegnet for 70 år siden, og da han talte under seremonien den gang, snakket han ifølge Pelosi om et «langt skritt framover for varig fred i verden».

– I dag bekrefter vi vår forpliktelse til varig fred, og vi bekrefter USAs forpliktelse til NATO, sa Pelosi.

Aktuelt: NATO fyller 70 år: Derfor nølte Norge

Første gang

NATO-sjefen går på podiet klokka 17 norsk tid. Det er første gang en leder for en internasjonal organisasjon får æren av å tale for Kongressen.

En stor innsats er lagt ned for å få det riktig. Stoltenbergs medarbeidere har blant annet analysert talene Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands statsminister Angela Merkel og Storbritannias tidligere statsminister Gordon Brown har holdt for Kongressen, og Stoltenberg selv har vært i møter med både republikanere og demokrater fra Kongressen for å diskutere NATO med dem.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden