Frode Berg får trolig sin dom 16. april

Advokat Ilja Novikov ble omringet av norske pressefolk idet han ankom byretten i Moskva for andre dag av rettssaken mot Frode Berg. Berg er siktet for spionasje og har erklært seg ikke skyldig. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Advokat Ilja Novikov ble omringet av norske pressefolk idet han ankom byretten i Moskva for andre dag av rettssaken mot Frode Berg. Berg er siktet for spionasje og har erklært seg ikke skyldig. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Etter planen kommer spiontiltalte Frode Berg til å få sin dom og straffeutmåling i Moskva 16. april, ifølge hans russiske forsvarer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag fortsatte rettssaken mot den tidligere grenseinspektøren, men det er ikke planlagt nye rettsmøter før tirsdag i neste uke.

– Hvis alt går som planlagt, vil alt være over 16. april. Da vil dommen bli kunngjort. Men vi kan ikke være sikre, og domstolen kan alltid endre datoen, sier forsvarer Ilja Novikov til NTB.

Han opplyser at dommen normalt er offentlig, men kun den delen av dokumentet som handler om skyldspørsmålet og straffeutmålingen. Dommen vil falle i Moskvas byrett.

– Ikke skyldig

Da Berg onsdag ble ført inn i rettssal 435 i byretten i Moskva, var han enda mer skjermet for journalistene enn tirsdag.

Ingen av dem som var til stede fra norsk presse, kom nær Berg da han ble brakt inn i rettssalen og tok plass i et glassbur. Men journalistene fikk et glimt av nordmannen gjennom en åpen dør inn til rettssalen.

Retten skal onsdag gjennomgå bevisene i saken, og det er ventet at aktoratet vil føre vitner.

Berg erklærte seg ikke skyldig da saken startet tirsdag.

– Meldinger i russiske medier om at han har sagt seg villig til å erklært seg skyldig, er ikke riktige. Helt fra starten og fram til nå, har han erklært seg ikke skyldig, sier Novikov.

Berg har imidlertid erkjent kontakt med norsk etterretning, men har sagt seg ikke skyldig i spionasje.

Aktor: Frode Berg tatt på fersken med hemmelig informasjon om atomubåter

Atomubåter

Berg er tiltalt for å ha skaffet seg hemmeligstemplede opplysninger om russiske atomubåter, meldte russiske nyhetsbyråer tirsdag. Den russiske statsadvokaten Milana Digajeva gikk da ut og kommenterte tiltalen.

– Frode Berg er tiltalt for å ha spionert for Norge. Han samlet informasjon om atomubåter. Han ble kontaktet av norsk etterretning, og han gikk med på å samarbeide med dem mot penger, sa hun til nyhetsbyrået Ria Novosti.

– Berg ble pågrepet mens han fikk informasjon fra en russisk borger som jobbet for et selskap i forsvarsindustrien, og denne borgeren opererte under FSBs kontroll, ifølge Digajeva.

Også nyhetsbyrået Interfax brakte opplysningene.

Bergs norske forsvarer Brynjulf Risnes fremholdt overfor NTB tirsdag at dette var nye anklager.

– De har ikke tidligere beskyldt Berg for å ha håndtert hemmelig russisk informasjon, sa han.

Aktuelt: Eksperter tror ikke Frode Berg må sitte årevis i fengsel

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden