EU-land krever FN-redegjørelse om Irans missilaktivitet

Bilde av Teheran sett fra oven. Landet testet i februar blant annet kryssermissil. Tre EU-land ber FN granske Irans teknologiske missilutvikling. Foto: AP / NTB scanpix
Bilde av Teheran sett fra oven. Landet testet i februar blant annet kryssermissil. Tre EU-land ber FN granske Irans teknologiske missilutvikling. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Storbritannia, Frankrike og Tyskland anklager Iran for å utvikle missilteknologi og mener det bryter med en FN-resolusjon. Landene krever full FN-redegjørelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De tre europeiske landene mener Irans oppskytning av en satellitt og to nye ballistiske missiler i februar, er en «del av en trend med økt aktivitet» som er imot resolusjonen, ifølge et brev sendt til FNs generalsekretær António Guterres.

En FN-resolusjon vedtatt like etter en kjernefysisk avtale i 2015, oppfordrer Iran til å ikke foreta noen aktivitet knyttet til ballistiske missiler med atomvåpenkapasitet.

Iran hevder missilprogrammet er en del av landets forsvarssystem og at de ikke har intensjoner om å utvikle missiler med atomkapasitet.

Storbritannia, Frankrike og Tyskland ber Guterres om å komme med en redegjørelse om Irans missilaktivitet i hans neste rapport til Sikkerhetsrådet. Den er ventet i juni.

Brevet kommer om lag en måned etter at USA ba om lignende rapport, der de også ba om at det er på tide å innføre strengere sanksjoner mot Iran.

EU-landene sier teknologien som ble bruk da en satellitt ble skutt opp i februar, er basert på to andre missiler og teknologi tett relatert til utviklingen av langdistanse og interkontinentale ballistiske missiler.

Noen dager etter satellittoppskytningen, testet Iran en kryssermissil som de hevder har en rekkevidde på 1.000 kilometer.