Heller mot stor endring i våpenloven i New Zealand

Seniorsersjant Paddy Hannan i politiet viser her hva slags skytevåpen – en halvautomatisk rifle – som ble brukt i moskéangrepet på New Zealand 15. mars.
Seniorsersjant Paddy Hannan i politiet viser her hva slags skytevåpen – en halvautomatisk rifle – som ble brukt i moskéangrepet på New Zealand 15. mars. Foto: Nick Perry / AP

Alt tyder på at New Zealand får endringer i våpenloven i kjølvannet av Christchurch-terroren som fant sted i midten av mars. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nasjonalforsamlingen i landet stemte med 119 stemmer for og én stemme mot i den første avstemningen i favør å forby halvautomatiske rifler (MSSA), den samme som ble brukt da 50 mennesker ble drept 15. mars.

– Altfor mange mennesker i dette landet har tilgang på disse farlige skytevåpnene uten grunn, og da er de en fare for samfunnet, sier politiminister Stuart Nash.

Forslaget om å forby halvautomatiske rifler må fortsatt gjennom to avstemninger til før det kan endelig tre i kraft og formelt bli en lov.

Men alt tyder på at det blir en endring i våpenloven når de to neste avstemningene er unnagjort siden det var så stort flertall i tirsdagens avstemning. Den eneste som stemte imot var David Seymour, som er en del av det konservative partiet ACT. Han er kritisk til at hele prosessen blir unnagjort på litt over en uke, avgjørelser som han sier ofte pleier å ta flere måneder.

– Vi vil aldri se et slikt angrep i landet vårt igjen, og vi er tvunget til å gjøre noe. Kjapt, fortsetter Nash.

Det finnes rundt 1,5 millioner privateide skytevåpen i New Zealand, deriblant rundt 13.500 halvautomatiske rifler. Landet håper å komme til enighet om endringen i våpenloven i slutten av neste uke.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden