FN: Enighet om Vest-Sahara er mulig

Marokkos utenriksminister Nasser Bourita taler i forbindelse med fredssamtalene om Vest-Sahara i Sveits. Foto: AP / NTB scanpix
Marokkos utenriksminister Nasser Bourita taler i forbindelse med fredssamtalene om Vest-Sahara i Sveits. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

En løsning på den 43 år gamle konflikten om Vest-Sahara er mulig, ifølge FNs generalsekretær António Guterres.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Guterres sa til Sikkerhetsrådet at en løsning om Vest-Sahara vil kreve «sterk politisk vilje, ikke bare fra partene og fra nabolandene, men også fra det internasjonale samfunnet», ifølge en rapport nyhetsbyrået AFP har fått innsyn i.

– En løsning på konflikten er mulig, sa han. Ifølge generalsekretæren er kjernen i problemet med å finne en løsning mangel på tillit mellom partene.

FN var vertskap for den andre runden i samtalene om det mineralrike landet i Sveits for to uker siden mellom Marokko, frigjøringsbevegelsen Polisario, Algerie og Mauritania.

Marokko annektere Vest-Sahara da kolonimakten Spania trakk seg ut i 1975. De ser på området som sine «sørlige provinser» og har foreslått stor grad av selvstyre. Polisario har på sin side ikke gitt opp målet om en selvstendig saharawisk stat. FN står fast ved saharawienes rett til selvbestemmelse.

Vest-Sahara ligger ved Atlanterhavskysten sør for Marokko og nordvest for Mauritania. Nabolandet Algerie huser i dag mellom 100.000 og 200.000 saharawiske flyktninger.

Marokko kjempet mot Polisario i 16 år, fram til FN forhandlet fram en våpenhvileavtale i 1991 og opprettet en fredsbevarende styrke. Målet var å overvåke våpenhvilen og forberede en folkeavstemning om Vest-Saharas fremtid. Den er fortsatt ikke blitt holdt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden