Canada varmes opp dobbelt så fort

I Canada har det, som mange i andre land i verden, vært en rekke demonstrasjoner blant skoleelever om klimaendringer. Foto: AP / NTB scanpix
I Canada har det, som mange i andre land i verden, vært en rekke demonstrasjoner blant skoleelever om klimaendringer. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

I Canada øker temperaturen dobbelt så mye som i resten av verden, og verst er det nord i landet, ifølge en klimarapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjennomsnittstemperaturen i Canada har økt 1,7 grader siden 1948, noe som er over det doble av verdensgjennomsnittet på 0,8 grader. Nord i Canada, rundt polarsirkelen, har temperaturøkningen vært på 2,3 grader i samme tidsperiode.

Temperaturene er ventet å «øke ytterligere i farmtiden som følge av menneskelig aktivitet», heter det i rapporten som canadiske medier har fått på forhånd. Rapporten, som er bestilt av regjeringen, publiseres tirsdag.

Norge er i samme båt som Canada, og gjennomsnittstemperaturen her til lands har økt med om lag 1,3 grader sammenlignet med førindustriell tid (1861–1890).

Må redusere til nesten null utslipp

Ifølge forskningsbaserte beregninger kan temperaturen i Canada bli hele seks grader varmere mot slutten av dette århundret.

– Scenarioene med begrenset oppvarming vil bare skje dersom Canada og resten av verden reduserer karbonutslippene til nesten null tidlig i den andre halvdelen av århundret, heter det i rapporten.

Canada har gjennom Parisavtalen forpliktet seg til å redusere klimagassutslippene med 30 prosent innen 2030 sammenlignet med 2005-nivå.

Les også: 99,99 prosent sikkert at global oppvarming er menneskeskapt

Klimaendringer kan gi dramatiske følger for Svalbards befolkning

FN: El Niño-oppvarming sannsynlig i 2019

VIDEO: Forskere slår alarm om issmelting i Arktis

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden