Uruguays forsvarsminister og hærsjef får sparken

Uruguays president Tabaré Vázquez har gitt landets forsvarsminister, viseforsvarsminister, hærsjefen og to generaler sparken som følge av en skandale. Foto: AP / NTB scanpix
Uruguays president Tabaré Vázquez har gitt landets forsvarsminister, viseforsvarsminister, hærsjefen og to generaler sparken som følge av en skandale. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Uruguays president Tabaré Vázquez har mandag avskjediget landets forsvarsminister og hærsjef som følge av en skandale med røtter i diktaturet på 1970-tallet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tillegg til forsvarsminister Jorge Menéndez og hærsjef José Gonzáles har også viseforsvarsminister Daniel Montiel og to generaler i hæren fått sparken.

Mandag skrev lokale medier at det har kommet fram i en hemmelig militær domstol at den pensjonerte soldaten José Gavazzo i fjor erkjente at han i 1973 kastet liket av dissidenten Roberto Gomensoro i elven Río Negro.

Regjeringen får kritikk for ikke å ha viderebrakt denne informasjonen til Uruguays domstoler, slik at Gavazzo kunne blitt stilt for retten i en åpen domstol og at foranledningen på drapet på Gomensoro kunne blitt offentlig. Som følge av dette har nå presidenten sparket toppene i forsvarsdepartementet og forsvaret.

Uruguay var styrt av et militærdiktatur fra 1973 til 1985. Mange venstreorienterte motstandere av regimet, som Gomensoro, ble fengslet og torturert. Noen fikk status som «forsvunnet».

Rundt 180 personer ble drept av regimet under diktaturstyret og mange ble aldri funnet. Gomensoro er kjent som den første av landets «forsvunne».

Skandalen er den andre under Tabaré Vázquez på to år, som i 2015 ble valgt til president for andre gang fir en periode som varer fram til mars neste år. I 2017 ble visepresident Raul Sendic tvunget til å trekke seg som følge av anklager om underslag og maktmisbruk.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden