FN kaller Bruneis nye homofililov umenneskelig

George Clooney, til venstre, fordømmer den nye loven mot homofili som Bruneis sultan Hassanal Bolkiah, til høyre, innfører. Foto: AP / NTB scanpix.
George Clooney, til venstre, fordømmer den nye loven mot homofili som Bruneis sultan Hassanal Bolkiah, til høyre, innfører. Foto: AP / NTB scanpix.

FN fordømmer en ny lov i Brunei som fastsetter steining som straff for homofili og utroskap og amputasjon av lemmer for tyveri.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg appellerer til regjeringen om å stanse iverksettelsen av den drakoniske nye loven som vil være et alvorlig tilbakeslag for folket i Brunei, sier FNs menneskerettighetskommissær Michelle Bachelet.

Brunei, som har vært styrt eneveldig av sultan Hassanal Bolkiah i 51 år, har gjort det klart at den nye loven trer i kraft onsdag.

Loven ble først kunngjort i 2013, men det har tatt tid å iverksette den på grunn av motstand fra menneskerettighetsgrupper og arbeidet med de praktiske detaljene.

Den nye loven fastsetter dødsstraff for en rekke forhold, inkludert voldtekt, utroskap, homofili, ran og fornærmelse av profeten Muhammed. Den innfører også pisking som straff for abort og amputasjon som straff for tyveri og gjør det til et lovbrudd å eksponere muslimske barn for andre religioner enn islam.

En lang rekke politikere og kjendiser, blant dem George Clooney og Elton John, har fordømt den nye loven og oppfordret til boikott av hoteller som sultanatet eier, blant annet i London.