Kvinne dømt til fengsel for angrep på Kim Jong-uns halvbror

Vietnamesiske Doan Thi Huong blir ført inn av politiet i en rettssal i Shah Alam i Malaysia mandag. Malaysisk påtalemyndighet har tilbudt kvinnen å bli tiltalt for å skade Kim Jong-nam – ikke drepe ham, som var den opprinnelige tiltalen. Foto: AP / NTB scanpix
Vietnamesiske Doan Thi Huong blir ført inn av politiet i en rettssal i Shah Alam i Malaysia mandag. Malaysisk påtalemyndighet har tilbudt kvinnen å bli tiltalt for å skade Kim Jong-nam – ikke drepe ham, som var den opprinnelige tiltalen. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Vietnamesiske Doan Thi Houng er dømt til tre år og fire måneder i fengsel for å skadet Kim Jong-uns halvbror med et farlig våpen. Hun har erklært seg skyldig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Malaysiske myndigheter tilbød seg å redusere tiltalen mot Doan Thi Houng fra å gjelde drap på Kim Jong-nam til å gjelde skade med et farlig våpen mandag. I bytte måtte hun erklære seg skyldig i angrepet på Kim Jong-nam for to år siden, noe hun altså gjorde.

Mandag ble hun dømt til tre år og fire måneder i fengsel for å ha skadet Kim. Dommeren bestemte imidlertid å redusere straffen med én tredel. I tillegg bestemte dommeren at tiden hun har sittet i varetekt siden hun ble pågrepet i februar 2017 skal trekkes fra. Dette betyr at Houng kan bli løslatt den første uken i mai.

– Min oppfatning er at lengden på straffen er rettferdig, sier dommer Azmi Ariffin. Dommerne la til at kvinnen er «veldig, veldig heldig» og ønsket henne «det beste».

Les også: Drapstiltale mot kvinne opprettholdes i giftsaken i Malaysia

Ble glad

Den vietnamesiske kvinnen smilte og sa «jeg er glad» da dommeren fortalte om endringen i tiltalen i en rettssal i Shah Alam utenfor Kuala Lumpur mandag. Da hun forlot rettssalen etter at dommen ble lest opp, sa hun at hun var glad og at hun var klar for å reise tilbake til hjemlandet for å bli sanger eller skuespiller.

Malaysiske myndigheter har allerede droppet drapstiltalen mot den andre kvinnen som var tiltalt i samme sak, indonesiske Siti Aisiyah. Aisiyah dro til hjemlandet etter at hun ble satt fri i starten av mars.

Aisiyah og Huong ble i oktober 2017 tiltalt for å ha drept Kim ved å smøre nervegift i ansiktet på ham. Dette skjedde på hovedflyplassen i Malaysias hovedstad Kuala Lumpur i februar 2017.

Les også: Drapstiltalen droppet mot kvinne i giftsaken i Malaysia

Nervegass

Begge kvinnene har hevdet at de trodde nervegassen var babyolje, og at de ble lurt av nordkoreanske agenter som fortalte dem at de var med i et TV-stunt.

Kim Jong-nam var den eldste sønnen til Nord-Korea forrige leder, Kim Jong-il. Han ble ansett som arving til det politiske dynastiet som har styrt landet siden grunnleggelsen, men ble tilsidesatt etter at han i 2001 forsøkte å ta seg inn i Japan med falskt pass for å besøke Disneyland-parken der.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden