Beto O'Rourke sier innvandring gjør USA bedre

Beto O'Rourke kom til sine egne da han formelt sparket i gang valgkampen sin foran 1.000 tilhengere i hjembyen El Paso ved den mexicanske grensen. Foto: Gerald Herbert / AP / NTB scanpix
Beto O'Rourke kom til sine egne da han formelt sparket i gang valgkampen sin foran 1.000 tilhengere i hjembyen El Paso ved den mexicanske grensen. Foto: Gerald Herbert / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Beto O'Rourke er formelt i gang med valgkampen i hjemstaten Texas. På et velgermøte nær grensen mot Mexico sa han at innvandring gjør USA sterkere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt 1.000 tilhengere hadde kommet for å høre den demokratiske presidentkandidaten i hans hjemby El Paso lørdag.

O'Rourke holdt ingenting tilbake da han uttrykte støtte til en rekke liberale standpunkter, inkludert nasjonal legalisering av marihuana. Han lovet også å styrke landets fagforeninger, gjøre det lettere å registrere seg som velger og å avslutte USAs krigføring i Irak og Afghanistan.

Vil slå Trump

Den profilerte demokraten gjentok at han ønsker å jobbe sammen med republikanerne, og han mener han kan vinne både den demokratiske nominasjonen og slå Donald Trump i presidentvalget i november 2020.

Trump har truet med å stenge grensen mot Mexico dersom ikke mexicanerne gjennomfører tiltak for å stanse strømmen av immigranter til USA. Også i dette spørsmålet legger O'Rourke seg på en liberal linje, diametralt motsatt den sittende presidenten.

– Vi har lært å ikke frykte forskjellene mellom folk, men å respektere dem og omfavne dem, sa O'Rourke på møtet, som ble holdt bare noen kvartaler unna grensen.

Republikansk delstat

Tre folkemøter i hjemstaten markerer den offisielle starten på O'Rourkes valgkamp. Før det har han allerede rukket å besøke ni delstater siden han erklært sitt kandidatur 14. mars.

Texas er den største republikanske delstaten i USA, med 38 av de 538 plassene i valgmannskollegiet som formelt velger presidenten. Bare California – tradisjonelt den demokratisk delstat – har flere plasser, med sine 55.

Demokratene avskriver likevel ikke «The Lone Star State» helt før valget til neste år. O'Rourke fikk mye oppmerksomhet under mellomvalget sist høst da han ga republikaneren Ted Cruz kamp til døren om en plass i Senatet. Texas har ikke valgt en demokratisk senator siden 1993.

Personvernpolicy